fbpx
Hem Picknick Vår guide till den perfekta picknicken

Vår guide till den perfekta picknicken

av Maria Starberg

Årets sommar är inte riktigt som vanligt, men det betyder inte att vi inte kan njuta av den flyktiga sommaren! 2020 är sommaren då picknicken med största sannolikhet kommer att göra en riktig comeback! Men hur picknickar man egentligen som ett proffs?

Baka bröd

En av de viktigaste hörnstenarna i den perfekta picknickkorgen är brödet. Du kan köpa en bit billig ost, skippa charkuterierna och dricka ljummen öl till, men utan ett gott, hembakat (eller köpt) bröd så blir picknicken inte mer än medioker. Så satsa på brödet, oavsett om du köper eller bakar själv. Två klassiska picknickbröd är focaccia och ciabatta, båda vilka går precis lika bra att köpa i butik som att baka själv, även om ciabattan är lite knepigare att få till på egen hand då du måste ha tillgång till en surdeg!

Köp ost

För att lyfta picknicken så räcker det inte med att plocka ihop en ostbricka av de färdigförpackade ostarna på din lokala närbutik. Vill du ha det där lilla extra på picknicken så kräver ostbrickan lite mer omsorg än så!

Vill du komponera ihop en riktigt bra ostbricka så ska du satsa på kvalitet och inte på kvantitet. Det är bättre att satsa på tre eller fem riktigt bra ostar än flera av mer tveksam kvalitet. När du väljer ostar ska du också tänka på att variera konsistensen mellan de olika ostarna så att du får någon som är riktigt mjuk, någon halvhård och någon riktigt vällagrad. Se också till så att det inte bara blir ostar av komjölk, utan också gärna någon på get eller får, eller varför inte en blandning?

Glöm heller inte att osten oftast inte ska serveras kylskåpskall! Har du köpt en riktigt dyr finost så måste du ta av plasten och ställa ut den i rumstemperatur i god tid innan picknicken!

Charkuterier

När det kommer till chark så är nyskivat alltid godast så ett tips är att införhandla ditt kallskurna från charkdisken precis innan du ska äta det, och försök undvika plastförpackat. 

Du behöver heller inte välja fem sorters lufttorkad skinka bara för att man tycker att skina är gott, tänk på variationen! En bra tumregel är: en sort färdigskivad, en som du skär själv och en bredbar. Vanligtvis innebär detta i grunden att en bra charkbricka består av en tunn, färdigskivad parma- eller lomoskinka, en lufttorkad salami som man skär i grövre bitar av själv, samt en paté, terrine eller rillette att bre på mackan. 

En riktigt bra picknickkorg behöver kanske inte så mycket mer än bröd, ost och chark, men det är alltid en bra idé att slänga i lite mer att knapra på som t.ex. chips, pickles, oliver och kanske några färska, goda grönsaker och frukter!

Vinet

Öl är gott, men på en picknick är kanske vin godare! Ett gott, välkylt vin är både billigt och gott, perfekt för picknicken! Om du vill undvika att behöva ta med en hel vinflaska och vinglas som riskerar att gå i kras så finns det nu ett relativt generöst sortiment av burkvin på Systembolaget! Det låter kanske inte så kul, men det är både praktiskt och smart, särskilt på picknick, och det smakar faktiskt riktigt bra. 

Packa korgen

Så hur packar man en picknickkorg på bästa sätt? Tänk praktiskt och minimalistiskt! Vill man picknicka som ett proffs kan man förstås inte transportera matvarorna i en kasse. Du behöver faktiskt ha en korg! Det behöver förstås inte betyda att du måste gå och köpa en dedikerad picknickkorg, det räcker att leta reda på en gammal svamp-, shopping- eller cykelkorg.

Vill du ha bestick och tallrikar med dig men vill undvika papptallrikar och plastbestick så finns det perfekta medelvägar i emaljtallrikar och träbestick (vilka är nedbrytbara om de skulle råka hamna i naturen). Andra grejer som är bra att ha med på en picknick är en filt, servetter, en fällkniv, vinöppnare, kaffetermos, skärbräda samt en liten bluetooth-högtalare.


Är du sugen på picknick i sommar?
Läs vidare om sex av de bästa platserna för en picknick i både Stockholm och Malmö här >>

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar