Hem Picknick Matiga mackor till skidbacken

Matiga mackor till skidbacken

av Malin Toverud

Snart är det sportlov och många ger sig ut i skidbacken, pulkabacken eller till skridskobanan. I de här tiderna vill man inte gärna sätta sig på en resturang mellan åken, utan hellre äta medhavd matsäck. Vi har plockat fram tre matiga mackor som passar utmärkt att förbereda hemma och äta på utflykten.

Fralla med ägg och avokado

De här frallorna är goda och mättande. Både avokado och ägg gör smörgåsen rik på omega3, så att du orkar länge i backen. Välj en grövre fralla så orkar du ännu längre.

Du behöver:

  • 4 frallor
  • 4 små avokador
  • 1/2 citron (juice)
  • 2 krm chiliflakes
  • 1/2 krm salt
  • 1 nypa peppar
  • 4 ägg
  • 300 gram färskost
  • 1 ask krasse

Gör så här:

  • Skala och kärna ur avokadon.
  • Lägg i en bunke och mosa med en gaffel.
  • Tillsätt juice från citronen, chiliflakes och salt och peppar.
  • Koka äggen, gärna lite lösa så blir smörgåsen saftigare.
  • Dela frallorna på mitten och bred ur färskost på både under- och överhalvan.
  • Fördela avokadoröra på frallornas underdelar.
  • Toppa med krasse och skivade ägg.
  • Lägg på överhalvan och slå in mackan i bakplåtspapper.

Kavring med köttbullar

En köttbullsmacka är svårslagen och går hem hos både stora och små pulkaåkare. Med en enkel rödbetssallad blir den här mackan härligt saftig.

Du behöver:

  • 8 skivor kavring
  • 1/2 burk hela inlagda rödbetor
  • 1 dl majonnäs
  • 1/2 äpple
  • 1 krm salt
  • 1 nypa peppar
  • 20 köttbullar
  • 1/2 kruka gräslök

Gör så här:

  • Skär rödbetorna i mindre bitar.
  • Skala och tärna det halva äpplet.
  • Blanda rödbetor och äppelbitar med majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
  • Dela köttbullarna på hälften.
  • Fördela rödbetssalladen på 4 av brödskivorna.
  • Toppa med gräslök och köttbullar.
  • Lägg på resten av brödskivorna som lock.

Brödlocken är mest för att hålla innehållet på plats och undvika kladd. Det går lika bra att slå in mackan utan lock om du hellre vill det.

Bönwrap med paprika

Den här wrapen går bra att förbereda dagen innan du ska iväg.

Du behöver:

  • 4 stora tortillabröd
  • 4 salladsblad (gärna romansallad)
  • 1 burk vita bönor
  • 150 gram fetaost
  • 1 röd paprika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl hackad basilika
  • 1 citron (skalet)
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 dl mandelflarn
  • 2 avokador

Gör så här:

  • Häll av bönorna och skölj i kallt vatten.
  • Smula fetaosten.
  • Grovhacka paprikan.
  • Mosa bönorna med en gaffel och blanda med fetaost, paprika, pressad vitlök, basilika, citronskal, chiliflakes, salt och olja.
  • Rosta mandelflarnen i torr stekpanna.
  • Skala och kärna ur avokadon. Skär i mindre bitar. 
  • Lägg salladsbladen på tortillabröden och sedan bönröran i salladen.
  • Strössla över mandelflarn och avokado på röran och vik ihop till små paket.

Slå in dina wraps i aluminiumfolie och lägg i kylskåpet tills det är dags att packa ryggsäcken och bege sig ut.

Du kanske också gillar