Hem Bröd Baka frukostbröd – 3 enkla recept

Baka frukostbröd – 3 enkla recept

av Malin Toverud

Nybakat bröd med smör som smälter är oslagbart. Varför inte äta en varm fralla, eller skiva upp en rykande färsk brödskiva till helgfrukosten? Här har vi samlat enkla recept på mumsigt frukostbröd. De första receptet har lång jästid, det tredje receptet har ingen jästid alls – så det är bara att välja ett bröd som passar den tid du har på dig att baka.

Enkel vetefralla

De här frallorna blir supergoda och är enkla att göra. Dock tar de ganska lång tid på sig att jäsa, så de här bröden passar perfekt om du vaknar tidigt och inväntar att resten i hushållet ska vakna. Det går också att låta dem jäsa dagen innan, ställa in i kylskåpet täckta med plastfolie över natten och sedan grädda dem på morgonen.

Du behöver:

  • 1 paket torrjäst
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg

Gör så här:

  • Blanda mjöl, torrjäst och salt i en bunke.
  • Dela smöret i mindre bitar och blanda med de torra ingredienserna.
  • Tillsätt mjölk, honung och ägget och blanda till en smidig deg.
  • Låt jäsa under bakduk tills degen blivit dubbelt så stor, tar ungefär 1,5 timme.
  • Dela degen i 12 lika stora delar. Rulla till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa under bakduk ytterligare 1 timme.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter, eller tills frallorna fått vacker färg.

De här frallorna är godast att äta varma. Skiva upp och servera med ost och paprika. Mums!

Råglimpa med havregryn och solrosfrön

Den här lite grövre limpan är matig och ljuvligt god. Även den här kan jäsa i kylskåpet över natten. Baktiden i ugnen är lång, så det här brödet är perfekt för den morgontidiga. Sätt in brödet i ugnen och låta resten av hushållet vakna till doften av nybakat.

Du behöver:

  • 1 paket torrjäst
  • 4 dl rågmjöl
  • 4 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1/2 msk salt
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl filmjöl
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 1 msk havregryn

Gör så här:

  • Blanda mjöl, torrgäst, salt och solrosfrön i en bunke.
  • Tillsätt mjölk, filmjölk och sirap. Knåda till en smidig deg.
  • Häll upp degen i en smörad limpform och strö över havregrynen ovanpå limpan.
  • Låt jäsa under bakduk i en timme, eller under plastfolie i kylskåp över natten.
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i två timmar. Lägg på aluminiumfolie efter halva tiden för att undvika att brödet får för mycket färg.

Servera varm med keso, avokado, tomatskiva och lite örtsalt.

Snabba scones

Scones är supergott och går att göra snabbt.

Du behöver:

  • 8 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl socker
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 3 dl mjölk

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke.
  • Fördela smöret i mindre bitar och blanda med de torra ingredienserna.
  • Tillsätt mjölken och blanda till en smidig deg.
  • Dela degen i två delar och baka ut till två kakor på en plåt med bakplåtspapper.
  • Skär skåror tvärs över de båda kakorna, så att varje kaka delas i fyra bitar. Markera bara snitten, skär ej helt igenom. Nagga med gaffel.
  • Grädda i 12-15 minuter eller tills bröden fått fin färg.

Vill du ha ett grövre bröd, minskar du på sockret och byter ut hälften av mjölet mot rågsikt.

Servera med ost och skinka och gurkskivor.

Du kanske också gillar