Hem Recept Så här gör du egen yoghurt

Så här gör du egen yoghurt

av Malin Toverud

Yoghurt passar bra som frukost, mellanmål eller med goda tillbehör som dessert. Att göra egen yoghurt kan vara lite tålamodskrävande. Svårigheten är att hålla yoghurtmassan i rätt temperatur så att bakterierna har möjlighet att gro. Om du har en yoghurtmaskin gör den jobbet åt dig, annars finns några trix som du kan prova. Men har du väl lyckats få fram en yoghurtkultur så kan du använda en liten del av den – precis som för surdegar – till att göra ny yoghurt. Fiffigt, va?

Naturell yoghurt

Den här naturella yoghurten görs på endast två ingredienser, men det tar lite tid.

Du behöver:

  • 1 termometer
  • 1 liter mjölk
  • 2 msk naturell yoghurt (eller 5 gram rumsvarm yoghurtkultur)

Om du har gjort yoghurt innan så använder du 2 msk av den egna yoghurten till att göra ny.

Så här gör du:

  • För att lyckas med yoghurten krävs att man håller koll på temperaturerna. Om yoghurtmassan blir för varm ystar den sig och blir den för kall har inte yoghurtbakterierna möjlighet att växa.
  • Värm upp mjölken till 82 grader och ta den sedan från värmen.
  • Låt mjölken svalna till 43 grader.
  • Ta 1 dl av mjölken ur kastrullen och blanda med yoghurten (eller yoghurtkulturen). Blanda väl.
  • Häll sedan tillbaka i resten av mjölken och blanda.
  • Om du har en yoghurtmaskin kan du nu hälla över massan i den och köra i 8 timmar på 40-43 grader.
  • Om du inte har en yoghurtmaskin kommer utmaningen här. Nu ska du låta blandningen stå i ett dygn och de första 8 timmarna är det viktigt att temperaturen hålls så nära 40-43 grader som möjligt. Det är svårt att hålla den jämna temperaturen på spisen så här gäller det att komma på andra kreativa lösningar. Ett tips är att slå in kastrullen i en filt, ett täcke eller lägga i en sovsäck.
  • Efter ett dygn kikar du i grytan och ser om yoghurten har tjocknat.
  • Häll upp i burkar och ställ in i kylskåp.
  • Vänta ytterligare ett dygn innan du tar fram och äter yoghurten.
  • Rör om yoghurten innan du serverar den.

Yoghurten klarar sig i kylskåp i 5 dagar.

Du kan också prova att göra yoghurten i ugnen. Då tar du i sådant fall 1 liter mjölk och 1 dl naturell yoghurt och blandar i en form. Ställ in i ugnen i 45 graders värme och låt stå över natten. Därefter tar du ut formen ur ugnen och låter den stå i rumstemperatur ytterligare en natt. Om du vill kan du sedan låta yoghurten rinna av genom en silduk. Vasslen, som fastnar i duken, kan du dessutom använda i bak eller frysa till glass. Den avrunna yoghurten häller du upp i brukar och ställer i kylskåpet.

Du kanske också gillar