Hem Recept Överraska med en Alla hjärtans dag-middag

Överraska med en Alla hjärtans dag-middag

av Malin Toverud

Bjud din käraste på en härlig middag. Så här i pandemitider är det svårt att gå ut på restaurang och äta. Laga istället en romantisk middag hemma. Duka fint, dekorera stämningsfullt och servera din älskling hans eller hennes favoriträtt. Om du inte vet vad du ska laga bjuder vi här på en meny som du kan hämta inspiration ifrån.

Räkor i pesto på lantbröd

Här är en läcker förrätt som är enkel att göra och där räkröran går att förbereda i förväg.

Du behöver:

  • 1 burk skalade räkor (ca 450 gram)
  • 1 burk majs (ca 150 gram)
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl pesto
  • 1 rödlök
  • 4 skivor lantbröd
  • 1 näve ruccola (för garnering)

Så här gör du:

  • Häll av räkor och majs.
  • Skala och finhacka löken.
  • Blanda crème fraîche och pesto.
  • Vänd ner löken tillsammans med räkor och majs och blanda runt.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Doppa lantbrödet i rikligt med olivolja och stek i pannan tills brödet har fått fin färg.

Klicka räkröran på det varma brödet och toppa med ruccola.

Entrecôte med chèvrekräm och rostad potatis

En ljuvlig varmrätt görs på entrecôte serverad med rostad potatis, ugnsbakad tomat, rosmarinsky och ostkräm.

Du behöver:

  • 2 skivor entrecôte
  • 1 bifftomat
  • 1 skiva bacon
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk farinsocker
  • 1 dl rödvin
  • 1,5 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1/2 citron (juice och skal)
  • 1 kvist rosmarin
  • 50 gram chèvre (getost)
  • 1 msk crème fraîche
  • 6 potatisar
  • 1 vitlöksklyfta
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på 100 grader.
  • Halvera tomaterna och krydda med salt, peppar och en nypa salt.
  • Baka tomaterna i ugnen i 1 timme.

Till såsen:

  • Strimla baconet tunt och fräs tillsammans med finhackad gul lök och farinsockret.
  • Häll i rödvinet och låt koka tills hälften av vätskan återstår.
  • Tillsätt vatten, buljongtärning och vinäger.
  • Koka tills 3/4 av vätskan återstår.
  • Red av såsen med majsstärkelse utrört i kallt vatten.
  • Sila av såsen och tillsätt juice och skal från citronen samt rosmarinkvisten.
  • Låt sjuda i några minuter och smaka av med salt och peppar.

Till potatisen:

  • Höj ugnstemperaturen till 175 grader.
  • Skär potatisen i klyftor.
  • Pressa vitlöksklyftan och rör ut i 3 msk olivolja.
  • Blanda vitlöksoljan med potatisen.
  • Lägg potatisklyftorna på en ugnsplåt och baka i mitten av ugnen i 40 minuter, eller tills potatisen blivit mjuk.

Till ostkrämen:

  • Smula getosten och blanda med crème fraîche.
  • Vispa lätt och smaka av med salt och peppar.
  • Stek köttet 3 minuter på vardera sida.

Servera med rostad potatis, ugnsbakad tomat, såsen och ostkrämen. Så gott!

Avsluta middagen med chokladpraliner i er favoritsmak och en god kopp kaffe eller te.

Du kanske också gillar