fbpx
Hem Lättlagat Läskiga bakverk till Halloween

Läskiga bakverk till Halloween

av Malin Toverud

Godsaker hör Halloween till så varför inte bjuda barnen som kommer förbi på “Bus eller godis” – på en läskig mumieklubba eller en pumpabakelse? Här är tre rysliga bakverk som är enkla att göra och som passar perfekt till högtiden.

Skelettklubba

De här klubborna blir garanterat populära hos små monster. Låt gärna barnen vara med och göra godiset. För 10 klubbor behöver du 10 Oreo-kakor, 10 klubbpinnar, 200 g vit blockchoklad och 50 g mörk blockchoklad. Smält den vita och mörka chokladen var för sig, i varsitt vattenbad. Trä på Oreo-kakor på pinnarna. Du kan använda grillpinnar, men tänk i sådant fall på att skära bort den vassa spetsen så att barnen inte sticker sig på den. Det går också bra med glasspinnar. Doppa skeletthuvudet i vit choklad och lägg klubban på ett bakplåtspapper för att stelna. Klicka ut ögon och mun på den stelnade chokladen. Om det är svårt att få till munnen kan du klippa ett litet hål i ena hörnet av en 1-liters plastpåse, fylla påsen med den mörka chokladen och spritsa ut ögon och mun. Prova dig fram!

Foto: Malin Toverud

Avhuggna mandelfingrar

De här läskiga småkakorna blir en garanterad succé. Sätt ugnen på 175 grader. För 46 kakor blandar du 1,5 dl socker med 200 g rumstempererat smör. Tillsätt 1 ägg och rör till en smidig massa. Blanda i 4 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk mandelextrakt (valfritt) och en nypa salt. Rulla ut degen till fingrar. Tryck försiktigt ner med ett finger och gör en fördjupning på ena sidan av degfingret, där det sen ska sitta en nagel. Skär två små streck tvärs över kakan, nedanför nagelfördjupningen, med en vanlig bordskniv, och två små streck någon centimeter från den avhuggna sidan så att det ser ut som knogar. Grädda i 15 minuter i mitten av ugnen. Ta ut för att svalna. Dela 23 skållade mandlar i hälften, på längden, eller använd 46 mandlar som de är. Häll jordgubbssås (finns färdig att köpa som topping till glass) där nageln ska sitta och tryck försiktigt dit mandeln. Ringla även över jordgubbssås på den avhuggna sidan. Läskigt värre!

Halloweenbakelser

Om du får besök under Halloween är de här gräddbakelserna perfekta att fika med. Du kan göra vilka läskiga figurer du vill, men här beskriver vi hur du gör gräddiga pumpor. För 12 muffins behöver du 12 stora muffinsformar. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda 6,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 0,5 tsk salt i en separat bunke. I en annan bunke vispar du 200 g rumstempererat smör och 3 dl socker smidigt. Tillsätt 2 ägg och 2 dl mjölk (gärna röd). Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Rör tills allt är ordentligt blandat. Om du vill ha orange muffins kan du blanda i några droppar röd- och gul karamellfärg i smeten. Klicka ut smeten i muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. När muffinsarna har svalnat skär du två snitt igenom varje muffins (tänk tårtbotten med tre lager). Bred på jordgubbssylt på det nedersta lagret och vispad grädde med några droppar röd- och gul karamellfärg på det översta lagret. Sätt ihop alla lager och trä på orange marsipan. Om du inte hittar marsipan i rätt färg i matbutiken, så går det bra att färga marsipanen med karamellfärg. Skär ut en grön bit för kvisten och svarta bitar för ögon, näsa och mun. Rysligt gott!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar