Hem Övrigt Här är den svenska maten som hela världen älskar

Här är den svenska maten som hela världen älskar

av Malin Toverud

Nog är köttbullar, potatis, brunsås och lingon en härlig svensk klassiker, men det finns en hel del annat smått och gott som gärna äts utomlands. Här listar vi den svenska maten som har tagit sig utanför Sveriges gränser.

Köttbullar

Sverige är känt för sina köttbullar. Till skillnad från andra länder som gärna kokar sina köttbullar i tomatsås, serverar vi dem med brunsås. Ett annat tillbehör till köttbullarna – som också är väldigt svenskt – är lingonen. Lingonsylten har en strykande åtgång i många svenska hem. Vill man ha en något nyttigare variant kan man byta ut sylten mot rårörda lingon. De syrliga lingonen passar utmärkt till den gräddiga såsen. Har du förresten provat att steka köttbullarna i ugnen istället för i stekpanna? Då håller de sig saftigare.

Smörgårdsbord

När det gäller smörgåsbordet så har andra länder både lånat ordet och konceptet. I Sverige serverar vi en variant av smörgåsbordet vid alla högtider och grunden är densamma året om. Äggen på påsken byts ut mot julskinkan på julen och mot jordgubbstårta på midsommar. Av de ingredienser som alltid finns med på smörgåsbordet är kanske inlagd sill och rökt lax populärast utomlands.  

Kalles kaviar

Frågan är om Kalles kaviar verkligen älskas av hela världen, eller om den helt enkelt bara är väldigt svensk. På IKEA världen över kan man i alla fall få tag på den blåa tuben under namnet “Creamed Smoked Roe”.

Knäckebröd

Vad passar bättre till Kalles kaviar än en knäckebrödsmacka? För att göra mackan riktigt svensk – och god – kan man kanske låna ett ägg från smörgåsbordet också. Mums! Knäckebrödet härstammar från Sverige och började bakas redan på 500-talet. Det blev populärt eftersom det kunde förvaras länge utan att bli dåligt. Brödet hängdes upp på stänger i taket för att råttorna inte skulle komma åt det, och många knäckebröd har fortfarande kvar hålet i mitten.

Kanelbullar

Svenskar älskar att fika och det bakverk som kanske allra mest förknippas med Sverige är kanelbullen. Kanelbullen började bakas redan på 1920-talet när smör, socker, kanel och vetemjöl återigen fanns att få tag på efter det första världskriget. Ingredienserna var dock dyra, så alla hade inte råd att äta kanelbullar. Bullen blev mer folklig på 1950-talet när ekonomin hade blivit bättre och bullarna började bakas i de svenska folkhemmen.

Ärtsoppa och pannkakor

Varje torsdag serveras ärtsoppa och pannkakor på många lunchrestauranger runt om i Sverige. Ärtsoppan finns i olika varianter och tillagas i många länder runt om i världen. Det svenska är nog just kombinationen med pannkakor, och att vi ofta gör soppan på gula, torkade ärtor. Det är supergott och enkelt att göra själv, kom bara ihåg att lägga ärtorna i blöt dagen innan du ska laga soppan.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar