Hem Recept 4 enkla recept på höstens långkok

4 enkla recept på höstens långkok

av Malin Toverud

Långkok hör hösten till. Låt grytan börja puttra på förmiddagen och njut av en mustig gryta till kvällen. Här är fyra recept på enkla grytor som görs antingen på spisen eller i ugnen.

Marockansk lammgryta

Den här marockanska saffransdoftande grytan kräver lite förberedelser, men puttrar sen själv på spisen.

Gör så här:

  • Skala och skär 2 gula lökar, 2 vitlöksklyftor och 4 morötter i bitar. Skär 1 zucchini och 1 aubergine i 3 cm långa stavar.
  • Putsa 1 kg lammgrytbitar och bryn i olja i en gryta.
  • Tillsätt löken, 1 tsk malen ingefära, 2 påsar saffran (à 0,5 g), 1 tsk paprikapulver, 1 tsk malen spiskummin, salt och peppar.
  • Häll över 1 liter vatten och 3 msk koncentrerad kalvfond.
  • Knyt ihop stjälkarna från 1 kruka persilja och 1 kruka koriander med steksnöre och lägg i grytan.
  • Låt koka under lock på medelvärme i 1 timme.
  • Tillsätt morötter, zucchini, aubergine och 1 burk sköljda kikärtor (à 400 g). Låt koka ytterligare 15 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera med couscous.

Gulasch på högrev

Den här gulaschen är populär hos både stora och små.

Gör så här:

  • Tärna 500 g högrev i 4 cm stora bitar. Bryn köttet i olja i en gryta.
  • Skala och skär 4 schalottenlökar i bitar. Kärna ur och finhacka 1 chili.
  • Tillsätt lök, chili och 4 pressade vitlöksklyftor i grytan. Tillsätt 1 tsk spiskummin, 2 tsk paprikapulver, 3 msk koncentrerad kalvfond och 5 dl vatten.
  • Låt sjuda under lock i 2 timmar.
  • Skala 6 potatisar och skär potatisen och 3 röda paprikor i bitar. Tillsätt potatisen, paprikan och 3 msk tomatpuré och låt sjuda i 30 minuter till.
  • Smaka av med salt och peppar och servera med crème fraiche och färsk timjan.

Pulled pork i fajita

Byt ut tacosen mot en pulled pork-fajita.

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 125 grader.
  • Lägg 1,5 kg benfri fläskkarré i en gryta som tål ugnsvärme. Salta och peppra runt hela köttbiten.
  • Skala och skär 2 gula lökar och 6 vitlöksklyftor i bitar. Lägg löken runt köttet.
  • Häll över 1 flaska barbecuesås (à 250 ml), sätt på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen. Låt stå i 5 timmar, tills köttet är mört.
  • Dra isär köttet i grytan med en gaffel och blanda med såsen. Servera i fajitabröd med gräddfil, majs, tomatsalsa och picklad rödlök.

Gryta med chorizo och potatis

Den här värmande grytan tillagas i två steg. Först tillagas grytbitar långsamt så att de blir möra och sen tillsätter man chorizo som ger en härlig smak på grytan.

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Skala och skär 1 morot och 1 gul lök i bitar.
  • Lägg 800 g grytbitar av nöt tillsammans med bitarna av morot och lök i en gryta. Tillsätt 2 dl vatten och 2 msk koncentrerad kalvfond. Ställ grytan med lock i ugnen i 4 timmar. Rör om varje timme. När det är en halvtimme kvar på tiden kan du börja förbereda nästa steg.
  • Skala och hacka 1 gul lök och 3 vitlöksklyftor. Dela 1 röd och 1 grön paprika i bitar och slanta 300 g chorizo.
  • Fräs lök, vitlök, paprika och chorizo i olja. Tillsätt 1 tsk paprikapulver och 1 tsk oregano.
  • Skala och dela 500 g potatis i tärningar.
  • Ta ut grytan ur ugnen och häll ner fräset, potatistärningarna och 1 burk krossade tomater i grytan. Salta och peppra.
  • Koka upp och låt småkoka i 15 minuter under lock tills potatisen har blivit mjuk. Servera med gräddfil.

Du kanske också gillar

1 kommentera

Ylva Brandt oktober 28, 2020 - 9:42 e m

Verkar vara mycket gott!

Svara

Skriv en kommentar