fbpx
Hem DryckVin Rött, vitt eller bubbel – så förhöjer du smaken med rätt vinglas

Rött, vitt eller bubbel – så förhöjer du smaken med rätt vinglas

av Malin Toverud

På finmiddag är det dukat med många olika glas, och det är inte en slump. Varje vinsort smakar bäst tillsammans med ett visst glas. Är verkligen rödvinsglasen större än vitvinsglasen, och när dricker man ur kupa? Vi reder ut begreppen.

När det gäller rödvin kan det vara lämpligt att ha flera olika sorters glas för att dämpa eller framhäva syran. När det gäller vitvinsglas så går det bra att börja med ett universalglas som fungerar till det mesta.

Vinglasets form, öppning och storlek

Det är tre faktorer som påverkar upplevelsen av vinet – nämligen vinglasets form, storlek och öppning. Den klassiska formen på ett vinglas, med en bredare mitt och en smalare öppning, för att alkoholen förångas i kanten, vilket påverkar både doft och smak. Glasets öppning påverkar hur mycket vin du får i munnen och vart på tungan vinet träffar. Om glaset har en smal öppning lutar man tillbaka huvudet och vinet träffar längre bak på tungan, än om öppningen är större. Storleken påverkar hur stor del av vinet som kommer i kontakt med syre, som i sin tur har betydelse för hur det upplevs i munnen.

Bourgogne- och Bordeauxglas för rödvin

Bourgogneglaset kännetecknas av att det är brett kring mitten vilket gör att syretillförseln i vinet blir stor. Som namnet antyder passar det här glaset bra till bourgognevin gjorda på pinot noir. Även australiensisk shiraz och Amarone från Veneto gör sig bra i det här glaset. Bordeauxglaset är något smalare och koncentrerar därför vinets arom något mer än Bourgougneglaset. Glasets form gör att vinet träffar mellersta- eller bakre delen av tunga, vilket gör att fruktigheten lyfts fram och syran minskar. Det här glaset passar bra till vin gjort på cabernet sauvignon och merlot.

Glas som passar till vitt vin

Det så kallade universalglaset passar till de allra flesta röda viner och även till fylligare vita viner, såsom vitt vin från Bourgogne eller amerikansk chardonnay. Det har samma form som Bourdeauxglaset, men är något mindre. Om du tänker investera i vitvinsglas så finns ett litet och ett stort. Det lilla vitvinsglaset passar till friska vita viner som inte är så fylliga, till exempel Alsace, tyska viner och sauvignon blancs. Det större vitvinsglaset är lite bredare och ger mer syre till vinet när det hälls upp. Det passar till de vitviner som passar till universalglaset, så där kan du lika gärna satsa på ett universalglas.

Glas till mousserande vin

Champagneglas finns i tre olika former. Det höga, smala glaset som håller kvar bubblorna i glaset, det lite bredare glaset och kupan. Ett bredare glas, eller en kupa, passar bäst om du dricker en årgångschampagne, där vinet får mer syre och har möjlighet att utveckla sin komplexitet och karaktär innan det inmundigas.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar