fbpx
Hem Övrigt Så rengör du köksfläkten och brandsäkrar köket

Så rengör du köksfläkten och brandsäkrar köket

av Malin Toverud

Filtret i köksfläkten ska rengöras med jämna mellanrum för att ventilationen i köket ska fungera på ett tillfredsställande sätt. Det handlar både om att få en bra luftkvalitet i hemmet – men också om att rengöringen av köksfläktens filter är viktig ur en säkerhetsaspekt. Många bränder startar i köket och här tipsar vi om vad du kan göra för att brandsäkra ditt kök.

Lägg fettfiltret i blöt

Innan du rengör filtret så bör du se till att elen är avstängd. Under fläkten sitter en kassett. För att rengöra fettfiltret knäpper du loss kassetten från fläkten, tar bort ramen och tar ut fettfiltret. Lägg filtret i blöt i varmt vatten och diskmedel och låt ligga i en halvtimme. När det börjar bli rent, tar du upp filtret, sköljer det med varmt vatten och krama ur det. Skaka filtret så att du ser att inget vatten finns kvar. När filtret är helt torrt sätter du tillbaka det i kassetten och knäpper till ramen. Innan du sätter tillbaka den rengjorda kassetten så torkar du rent där kassetten ska sitta, så att inga fettrester blir kvar. Vänta några minuter så att du försäkrar dig om att allt har torkat innan du sätter på elen igen.

Kolfilterfläkten har två filter

Kolfilter är till för att hålla borta os, och om det inte rengörs då och då försämras luftkvaliteten i hela hemmet. I en kolfilterfläkt finns två filter. På ovansidan sitter ett kolfilter som du kan knäppa loss och torka av med fuktig svamp, både på undersidan och översidan. Därefter monterar du tillbaka filtret. Kolfiltret bör torkas av en gång i halvåret. Under kolfiltret sitter fettfiltret, som du rengör enligt ovan. Fettfiltret bör du titta till en gång i månaden. Du kan också känna på kassetten där filtret sitter. Om den är fet så är det dags för rengöring.

Många bränder startar på spisen

Förutom att installera brandvarnare och ha brandsläckare och brandfilt inom räckhåll finns det något som du kan använda för att minska risken för brand i köket – en spisvakt. Det är lätt att glömma något på spisen om uppmärksamheten dras åt något annat håll. Regeln är att aldrig gå ifrån köket om du har något som kokar på spisen. Men vad gör man när det ringer på dörren eller ett barn behöver hjälp med något? Brandskyddsföreningen tipsar om en spisvakt, som är en teknisk anordning som övervakar spisen och bryter elförsörjningen innan en brand har hunnit uppstå. Spisvakten kan också upptäcka brandfara och påkalla en åtgärd från omgivningen.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar