Vegansk mat behöver inte vara tråkig bara för att den är nyttig. Med rätt smaksättning kan en vegansk maträtt överträffa det mesta. Det gäller att inte snåla med kryddorna och att våga tänka utanför boxen. Här ger vi några tips på vad du ska tänka på när du lagar vegansk mat.
Viktiga ingredienser i den veganska matlagningen är baljväxter som böner, ärter, linser, tofu och andra sojaprodukter. De kombineras gärna med fullkornsprodukter, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. När du väl har sett till att rätten innehåller de näringsämnen kroppen behöver, så är det bara att prova dig fram med smaksättningen. Här får du tips på några enkla och smakrika veganska vardagsrätter.
Pulled Oats Tagliatelle
Den här härliga pastarätten för 4 personer görs med proteinrik Pulled Oats och grönkål.
- Koka tagliatellen enligt anvisningen på förpackningen.
- Skala och hacka 1 rödlök och 2 vitlöksklyftor. Hacka 1 förpackning soltorkade tomater (200 g), spara oljan till senare steg.
- Stek lök och vitlök i olja. Tillsätt de soltorkade tomaterna, 1 paket Pulled Oats (ca 250 g) och 2 tsk torkad timjan. Stek i ett par minuter.
- Skär 200 g körsbärstomater i bitar och hacka 2 stora blad grönkål, tillsätt i pannan tillsammans med oljan från de soltorkade tomaterna och 100 g kärnfria oliver.
- Smula ner 1 grönsaksbuljongtärning och låt sjuda ett par minuter.
- Vänd ner pastan och toppa med hackad färsk basilika.
Indisk vegogryta
Den här värmande och smakrika grytan är enkel och snabb att laga. För 4 portioner behöver du 2 gula lökar, 2 vitlöksklyftor och 4 cm ingefära.
- Skala och grovhacka lök, vitlök och ingefära. Fräs i olja i någon minut.
- Skär 600 g quornbitar i centimeterstora bitar och blanda ner i pannan.
- Tillsätt koriander, kardemumma, gurkmeja, curry, spiskummin, paprika och kanel (1 msk av varje), 400 g krossade tomater och 1 grönsaksbuljongtärning.
- Koka upp och låt sedan småputtra i 10 minuter.
- Tillsätt 5 dl havrebaserad matlagningsgrädde. Smaka av med salt och peppar. Strössla över med färsk koriander och servera med ris.
Vegansk wok i röd curry
Den här smakrika woken är en fröjd för både öga och gom. För 4 portioner behöver du 350 g havrebitar (finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker).
- Tärna havrebitarna och blanda dem i en bunke med 2 msk majsstärkelse, 1 tsk chiliflakes och 1 tsk salt. Stek havrebitarna på hög värme i lite olja så att de får en fin stekyta och lägg sedan åt sidan.
- Torka ur pannan och stek sedan 1 hackad broccoli, 1 skivad röd paprika, 1 dl haricots verts, 1 finhackad kruka Thaibasilika och 2 pressade vitlöksklyftor i olja.
- Tillsätt 4 dl kokosmjölk, 2 msk röd currypasta och 2 msk soja. Låt puttra i 5 minuter.
- Toppa med havrebitarna och strimlad salladslök. Smaka av med salt och papper. Servera med ris och limeklyftor.