Oavsett om du vill ha en mer växtbaserad kost, har mjölkallergi eller helt enkelt bara vill testa något nytt, så är det faktiskt lättare än vad du tror att äta mindre mejeriprodukter. Här är några idéer som du kan använda dig av om du vill byta ut vissa mejeriprodukter i din matlagning.
Mandelmjölk istället för komjölk
Om du vill baka, ha mjölk i kaffet eller i smoothies, eller bara är sugen på ett kallt glas av något (som inte är mjölk) kan du enkelt byta ut mjölken till osötad mandelmjölk.
Det finns såklart en uppsjö av andra mjölkdrycker du kan välja bland som exempelvis havre, hasselnöt, cashewnöt, soja och hampa.
Du kan även göra din egen dryck genom att blötlägga råa nötter, havre eller vad du nu vill göra för dryck, i vatten som du sen silar av. Det finns en mängd olika recept på nätet att hitta. Veganska mjölkdrycker är inte bara fantastiskt goda utan kan också användas i många recept för matlagning och bakning!
Näringsjäst istället för ost
Har du inte prövat näringsjäst innan så är det dags att du gör det. Det påminner mycket om finriven parmesan till utseendet och det bästa av allt – det smakar ost! Använd den generöst som smaksättare – strö över när du poppar popcorn, ha den tillsammans med äggröra eller tofu, strö den över salladen, på din pastarätt eller tillsätt den i en béchamelsås. Näringsjäst kan helt enkelt användas till mycket – och är en bra källa till vitamin b12.
Kikärtsspad istället för ägg
Vattnet från en burk kikärtor är ett utmärkt substitut för äggvita. Den kan användas för att göra maränger, mousser och massor av bakverk som macarons och brownies. Tillsätt kikärtsvatten till mjölkfri smörkräm så får du en mycket lättare frosting. Det kan även användas istället för ägg i en majonnäs. Så nästa gång du öppnar en burk med kikärtor eller andra bönor, släng inte ut spadet. Spara det tills du ska baka nästa gång (det går även att frysa in). 3 matskedar kikärtsspad motsvarar cirka ett ägg.
Cashewnötter istället för färskost
Häll cashewnötter i en mixer (eller vad du än har för nötter där hemma) med vatten och en nypa salt. Mixa sen tills det blir silkeslent och krämigt. Du kan även smaksätta den exempelvis med paprikapulver eller gräslök. Det fungerar både på mackan och som dipp till nachos eller chips!
Banan istället för vaniljglass
Istället för vanlig glass – prova bananglass! Kör några frysta bananer i din mixer. Tillsätt sen en sked kakaopulver eller jordnötssmör. Om du vill ha glassen mer fruktig så är det bara att tillsätta lite frysta bär. På några minuter har du en vegansk (och nyttig) glass att njuta av!
Kokosgrädde istället för grädde
Kokosgrädde är detsamma som kokosmjölk, bara det att den är lite fetare. Lite som vanlig matgrädde och vispgrädde. Kokosgrädden går att ersätta i de flesta rätter som du behöver ha grädde i – så länge du inte har något emot kokossmaken. Den går till och med att vispa och passar därför utmärkt till en kladdkaka eller till pannkakor!