683
Kål är en fantastisk art som tillhör familjen korsblommiga växter. Här kommer några snabba fakta om den!
- Det finns otroligt mycket gott du kan laga med kål. Gör kåldolmar, kålpudding, coleslaw, vitkålsmos, vitkålssoppa, ugnsbakad vitkål med parmesan och citron eller varför inte en broccoligratäng
- Det botaniska namnet på kål är Brassica oleracea. Det är en medlem av senapsfamiljen som kallas Cruciferae
- Kål innehåller massor av bra vitaminer och mineraler och är bland annat bra för immunförsvaret och magen
- Från 1 kg vitkålsfrön kan man få fram 180 ton färdig vitkål
- Det finns många olika typer av kål världen över. Blomkål, broccoli, rödkål, savoykål, grönkål, vitkål och kålrot är några vanliga exempel
- Kål finns i olika färger som lila, röd, grön och även vit
- Den kan både vara slät (som tillexempel vitkål) eller lite mer skrynklig (som savoykål)
- Kål kan hålla sig i sex månader om de förvaras i rätt temperatur
- Det finns många olika sätt att tillaga kål på, tillexempel kan du ånga, koka, steka, stuva, fermentera eller pickla den
- Surkål, som är fermenterad kål, innehåller mycket probiotika, som är extremt bra för vårt immunförsvar och matsmältningssystem
- Kål har funnits i över 1000 år och är därmed en av de äldsta grönsakerna i världen
- Kålens ursprung däremot är inte riktigt fastställd. Man tror att den först hittades någonstans i Europa
- Kål är ett bra snack till både vuxna och barn, du kan egentligen äta hur mycket som helst utan att det är dåligt för dig, då det är väldigt kalorisnålt
- Rödkål är utmärkt att använda som färgmedel. Om du vill färga dina ägg till påsk är det bara att ha i lite rödkål i vattnet som du kokar äggen i
- Ett vitkålshuvud kan väga upp till tolv kilo
- Kålen trivs och växer bäst i väldränerade jordar och på platser med starkt solljus
- Den totala produktionen av kål världen över uppgår till över 70 miljoner ton per år
- Kål anses vara Rysslands nationalrätt. I Ryssland äter man ungefär sju gånger så mycket kål jämfört med i andra länder
- Vissa kålsorter odlas endast för prydnadsändamål. De kallas blommande kål och är inte ätbara, men mycket vackra
- Näringsämnena i kål gör våra hjärtan friska. De hjälper även till att hålla blodtrycket på en bra nivå och minskar inflammation i kroppen
- Kål innehåller svavel, detta svavel främjar produktionen av keratin. Så om du vil ha fin hy, bra hår och starka naglar ska du äta kål!
Facebook Kommentarer