fbpx
Hem Vegetariskt 21 spännande fakta du inte visste om kål

21 spännande fakta du inte visste om kål

av Redaktionen

Kål är en fantastisk art som tillhör familjen korsblommiga växter. Här kommer några snabba fakta om den!

  1. Det finns otroligt mycket gott du kan laga med kål. Gör kåldolmar, kålpudding, coleslaw, vitkålsmos, vitkålssoppa, ugnsbakad vitkål med parmesan och citron eller varför inte en broccoligratäng
  2. Det botaniska namnet på kål är Brassica oleracea. Det är en medlem av senapsfamiljen som kallas Cruciferae
  3. Kål innehåller massor av bra vitaminer och mineraler och är bland annat bra för immunförsvaret och magen
  4. Från 1 kg vitkålsfrön kan man få fram 180 ton färdig vitkål
  5. Det finns många olika typer av kål världen över. Blomkål, broccoli, rödkål, savoykål, grönkål, vitkål och kålrot är några vanliga exempel
  6. Kål finns i olika färger som lila, röd, grön och även vit
  7. Den kan både vara slät (som tillexempel vitkål) eller lite mer skrynklig (som savoykål)
  8. Kål kan hålla sig i sex månader om de förvaras i rätt temperatur
  9. Det finns många olika sätt att tillaga kål på, tillexempel kan du ånga, koka, steka, stuva, fermentera eller pickla den
  10. Surkål, som är fermenterad kål, innehåller mycket probiotika, som är extremt bra för vårt immunförsvar och matsmältningssystem
  11. Kål har funnits i över 1000 år och är därmed en av de äldsta grönsakerna i världen
  12. Kålens ursprung däremot är inte riktigt fastställd. Man tror att den först hittades någonstans i Europa
  13. Kål är ett bra snack till både vuxna och barn, du kan egentligen äta hur mycket som helst utan att det är dåligt för dig, då det är väldigt kalorisnålt
  14. Rödkål är utmärkt att använda som färgmedel. Om du vill färga dina ägg till påsk är det bara att ha i lite rödkål i vattnet som du kokar äggen i
  15. Ett vitkålshuvud kan väga upp till tolv kilo
  16. Kålen trivs och växer bäst i väldränerade jordar och på platser med starkt solljus
  17. Den totala produktionen av kål världen över uppgår till över 70 miljoner ton per år
  18. Kål anses vara Rysslands nationalrätt. I Ryssland äter man ungefär sju gånger så mycket kål jämfört med i andra länder
  19. Vissa kålsorter odlas endast för prydnadsändamål. De kallas blommande kål och är inte ätbara, men mycket vackra
  20. Näringsämnena i kål gör våra hjärtan friska. De hjälper även till att hålla blodtrycket på en bra nivå och minskar inflammation i kroppen
  21. Kål innehåller svavel, detta svavel främjar produktionen av keratin. Så om du vil ha fin hy, bra hår och starka naglar ska du äta kål!  
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar