fbpx
Hem Bakning Om jästen är slut – här har du 3 olika substitut

Om jästen är slut – här har du 3 olika substitut

av Redaktionen

I brödbakning och bullbakning är jäst en viktig ingrediens. Men varför behöver vi jästen egentligen? Jo, den bryter ner stärkelsen och sockret i din smet och bildar koldioxid och alkohol. Den här koldioxiden bildar sen små gasbubblor och det är dom här gasbubblorna som gör att degen jäser och blir luftig. Fiffigt va? Det jästen alltså gör är att den gör dina bakverk större, fluffigare och mjukare. Tillskillnad mot tillexempel tunnbröd och kex som inte har en sån här jäsningsprocess.

Om du någon gång får slut på jäst hemma finns det andra alternativ du kan ersätta jästen med. Två av dom har du säkert hemma – medans den tredje kanske är lite mer ovanlig. Men något vi verkligen kan rekommendera att pröva.

  • Bakpulver

Det här har de flesta ståendes i sitt skafferi. Då det är bra till mycket. När det gäller jäsning så fungerar bakpulvret på samma sätt som jäst. Bakpulver reagerar direkt när den utsätts för vätska eller värme. När den fuktas börjar koldioxidbubblor att produceras. När din deg sen hettas upp i ugnen expanderar dessa gasbubblor och degen börjar jäsa. Att använda bakpulver i bakning går därför mycket snabbare. Du behöver inte vänta på att degen ska jäsa innan du ställer den i ugnen. Praktiskt för den som har ont om tid – eller dåligt tålamod! Byt ut jästen mot lika mängd bakpulver.

  • Bikarbonat och syra

Du kan använda bikarbonat i kombination med syra istället för jäst. Dessa två komponenter samverkar för att få samma reaktion som bakpulvret. Du måste använda dessa tillsammans, att bara använda bikarbonat eller bara syra fungerar inte. Vad är då en syra? Exempel på detta är citronjuice eller kärnmjölk. Du kan även blanda vanlig mjölk och vinäger. Byt ut jästen mot hälften mängd bikarbonat och hälften mängd syra.

Även om dessa två substitut är bra – använder vi ju jäst av en anledning. Jästen gör degen mer pösig och brödet mer fluffigt.

  • Surdegsstart

En surdegsstart innehåller naturligt förekommande jäst. Den är gjord av mjöl och vatten och kan användas flera gånger för att göra surdegsbröd. Visste du att vissa surdegsstarters bevaras i åratal och fortsätter att jäsa? Surdeg är oftast syrligare och mer smakrik än en vanlig deg. Att använda en surdegsstart fungerar också på samma sätt som jäst. Ofta krävs det mycket mindre mängd än om du använder vanlig jäst. Att baka med surdeg är dock inget för den stressige – då jäsningen tar flera timmar.

Att baka på surdeg eller att göra en surdegsstart är ett bra substitut till jäst men kanske inte optimalt om du vill ha färdigt bröd inom en timme. Men när du väl har din egen surdegsstart är den lätt att underhålla och använda. Det går att köpa färdig surdegsstart – om du inte orkar göra egen men ändå är nyfiken på att använda dig av det i din bakning. Lycka till!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar