fbpx
Hem Näringslära Laga mat med ägg!

Laga mat med ägg!

av Redaktionen

Ett ägg kan tillagas på olika sätt – du kan koka, pochera, steka eller göra äggröra av det. Det är också en viktig ingrediens i bakning.

Ägget är verkligen fantastiskt. Och utan det – ja då skulle vår mat med stor sannolikhet vara mycket tråkigare. Men vad vet du mer om ägget? Chansen är nog stor att du aldrig ens har tänkt längre än att knäcka det. Nu kanske du tänker ”Finns det något mer jag behöver veta?” Ja en hel del!

Om du exempelvis steker ett äldre ägg kommer resultatet bli ett väldigt platt ägg i stället för ett snyggt rundat ägg. Ju äldre ägg du har desto mer ömtåligare är det. Tillskillnad från det färska ägget som har en stram och segt inre. Detta gör det väldigt svårt att skala ett ägg som är färskt. När ägget blir äldre blir skinnet mer slappt vilket gör det lättare att skala. Det är därför du ibland lyckas skala ett helt perfekt ägg och ibland så går det bara sönder.

Om du har turen att ha egna höns så vet du exakt hur gamla dina ägg är. Men de flesta av oss har nog inte egna höns utan måste köpa äggen i affären och då finns det några saker du kan tänka på.

Det enklaste sättet att ta reda på hur gammalt ett ägg är, är att lägga ägget i en skål med vatten.

Sjunker ägget och lägger sig horisontellt – ägget är väldigt fräscht och inte mer än en vecka gammalt

Om det sjunker men lutar något – ägget är cirka en vecka gammalt

Om det sjunker men står vertikalt – ägget är äldre men fortfarande ätbart

Om ägget flyter – ägget är gammalt och bör inte ätas

Upplever du att dina ägg spricker när de kokar? Följ då dessa enkla steg för att få perfekta ägg varje gång!

Använd två veckor gamla ägg och se till att de håller rumstemperatur. Gör ett nålstick i den rundade platta änden av ägget – detta gör att all ånga som byggs upp kan komma ut. Använd en så liten kastrull som möjligt så att äggen passar bra – du vill inte ha för mycket plats annars kan de studsa runt och spricka. När vattnet kokat upp så ska du sänka temperaturen igen, äggen ska inte koka kraftigt, utan i stället sjuda. Vill du ha ditt ägg löskokt ska du koka det ungefär 5 minuter, för medium cirka 6–7 minuter och för hårdkokt cirka 10 minuter. Så för att sammanfatta lite kort. Om du ska steka eller pochera ett ägg ska du använda ett så färskt ägg som möjligt. När du har ett recept som kräver att ägget ska separeras så ska du också använda ett färskt. Men om du ska koka ägg och vill att de ska vara lätta att skala, ta ett lite äldre. När du ska göra äggröra är det bäst att använda ett fräschare ägg men äldre ägg duger också.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar