fbpx
Hem Vegetariskt 6 skäl till att du ska använda kokosolja

6 skäl till att du ska använda kokosolja

av Redaktionen

1. Kokosolja förvandlas inte till fett i din kropp

Till skillnad från många andra vanliga oljor innehåller kokosolja triglycerider med medellång kedja (MCT) som med andra ord är ett enkelt bränsle för kroppen att bränna utan att förvandlas till fett. De flesta andra matoljor och matfetter innehåller långkedjade triglycerider (LCT). LCT lagras vanligtvis som fett. Eftersom kokosolja är en MCT absorberas den lättare och omvandlas till energi snabbare.

2. Kokosolja ökar din ämnesomsättning

Kokosolja omvandlas inte bara till energi snabbare i din kropp, den ökar din ämnesomsättning, vilket främjar viktminskning. Eftersom det ökar din ämnesomsättning, hjälper det din kropp att bränna fett mer effektivt. Så om du är ute efter att gå ner i vikt är kokosolja bra.

3. Kokosolja har omega 3-fettsyror

De flesta matoljor innehåller omega 6-fettsyror. Vi bör minska våra omega 6-oljor och konsumera mycket mer omega 3 oljor. Oftast finns det mer omega 6 än omega 3 i maten. Vissa menar att omega 6 främjar inflammationer och omega 3 har en antiinflammatorisk effekt. Det är lättare att få i sig omega 6 då livsmedel oftast innehåller en högre halt av det än omega 3. Därför kan det vara bra att äta kokosolja för att ladda upp med mer omega 3 i kroppen! 

4. Motverkar hudproblem och slitet och torrt hår

Kokosolja är en av de bästa sakerna du kan applicera direkt på din hud och ditt hår. Det ger tillfällig lindring av hudproblem som utslag. Det har också varit känt för att hjälpa personer som lider av svampinfektioner på huden. Det mjukar inte bara upp och slätar ut din hud, kokosolja har antioxidanter som skyddar huden från fria radikaler. Fria radikaler är ämnen som bildas naturligt i kroppen. För mycket av dessa kan bryta ner cellväggar, vilket kan ge upphov till hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Använd kokosolja vid slitet och torrt hår. Massera in en stor mängd olja i hela håret och låt verka i minst 30 minuter. Skölj sedan av med vatten 2–3 gånger. Resultatet? Ett glansigt och mer livfullt hår!

6. Kokosolja är perfekt att använda som after sun

Du kanske är medveten om att huden behöver mycket fukt för att återhämta sig, speciellt efter solexponering. Därför är kokosoljan är en perfekt after sun då den lindrar sveda som brukar uppstå om du solat lite för mycket… Glöm inte solkräm! 

7. Bästa oljan för matlagning Det finns flera hälsosamma omega 3-oljor vi kan välja att använda, som linolja och olivolja, men de gör sig inte bra under den höga värmen vi använder för matlagning. Kokosolja kan användas vid högre tillagningstemperaturer. Det är svårare för kokosolja att härskna, tillskillnad från andra matoljor, som vanligtvis är härskna långt innan du ens tar hem dem. Kokosolja klarar sig i över 3 år om de förvaras i rumstemperatur. Använd kokosolja till matlagning, bakning och stekning – i stället för smör eller olja!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar