1. Läs hela receptet innan du börjar laga mat
Se till att du har alla ingredienser hemma och plocka fram alla varor du behöver för att laga maten.
2. Ta ut din kladdkaka några minuter innan den är klar
Man vill ju att en kladdkaka ska vara riktigt kladdig. Se därför till att ta ut den när den fortfarande inte känns helt klar. Den fortsätter nämligen att tillagas några minuter på plåten när den tagits ut.
3. Ställ alltid timern några minuter kortare än den angivna tiden
Det är lättare att fixa något som inte är klart än något som gått för länge i ugnen. Alla ugnar är olika och ibland kräver din ugn mindre tid än vad receptet säger.
4. Använd rätt redskap
Om receptet specifikt säger ”wokpanna” använd då en wokpanna. Det gör det lättare för dig att röra om alla grönsaker utan spill.
5. Lägg inte för mycket mat i stekpannan
Det är viktigt att undvika att ha allt för mycket i en stekpanna när du lagar mat. Om du exempelvis ska steka grönsaker och du har för lite utrymme kommer de börja ånga och kokas i stället för att stekas.
6. Smaka av medan du lagar din mat
Det räcker inte bara att salta och peppra i slutet av matlagningen. Krydda medan du lagar och smaka av. Det ger ett smakmässigt djup i din rätt.
7. Använd vatten på gamla bullar eller bakverk
Har du torra gamla bullar hemma? Pensla på lite vatten och lägg dom i en varm ugn i 10 sekunder. Ångan från vattnet kommer att återställa fukthalten i bullarna.
8. Sätt dina färska kryddor i kylen
För att undvika att dina färska kryddor (som exempelvis basilika, persilja eller koriander) torkar ut och dör så kan du ställa dem i ett glas vatten i kylen.
9. Använd en träslev för att förhindra att vattnet kokar över
Lägg en träslev på kastrullen när du ska koka exempelvis pasta. Eftersom trä inte leder värme så bra kommer den förhindra ditt vatten från att koka över.
10. Häll inte ut ditt pastavatten
Innan du häller av pastan i ett durkslag så ska du spara cirka 1 dl av pastavattnet. Blanda detta sedan i din pastasås. Saltet och stärkelsen från pastavattnet ger din sås både mer smak och bättre konsistens.
11. Mikra dina citroner
Om du har svårt för att pressa citroner så kör dem i mikron i ungefär 20 sekunder. Rulla sen citronen fram och tillbaka med hjälp av handflatan. När du sen pressar citronen får du mer juice från den utan att du behöver anstränga dig lika mycket.
12. Hjälp frukten att mogna snabbare
Vill du få en frukt eller grönsak att mogna snabbare? Lägg dem bredvid ett par äpplen. Äpplen ger ifrån sig etylengas som snabbar på mognadsprocessen. Hoppas du får användning av dessa tips!