fbpx
Hem Näringslära 3 sätt att laga det perfekta riset

3 sätt att laga det perfekta riset

av Redaktionen

Ris kan tillagas på en rad olika sätt och olika metoder kräver olika mängd vatten. Här är 3 sätt som du kan tillaga ris på. Genom att koka, en japansk metod och genom att ånga. Om du kokar behöver du dubbelt så mycket vatten som ris, om du kör japanska metoden behöver du cirka 5 gånger så mycket vatten, och om du ångar behöver du cirka 2,5 gånger så mycket vatten. Oavsett vilken av dessa metoder som du använder, behöver man komma ihåg att riskornen måste vara hela och tydligt formade för att vara rätt tillagade. Då har du lyckats! För att behålla formen och förhindra att riset får ett degigt utseende är det viktigt att du inte rör om för mycket när du tillagar dem. Det får inte heller koka för länge!

Kokt ris

Att koka riset är nog det enklaste och minst komplicerade sättet att tillaga det på. Om du lyckas att koka riset rätt är det ett utmärkt komplement till vilka måltider som helst. Vattnet som du kokar riset i bör inte heller slängas. Det innehåller mycket näringsmaterial. Det kan användas vid framställning av soppor eller såser och det kan till och med användas för att tillföra den vätska som krävs vid framställningen av jästbröd.

4 personer, 3 dl ris, 6 dl vatten, 1 tsk salt

Gör så här: Koka upp vatten och tillsätt salt. Tvätta riset noggrant och häll i det i det kokande vattnet. Koka på hög värme tills vattnet börjar se mjölkaktigt ut (det är stärkelsen som kommer ut ur riset) eller tills ett korn lätt kan krossas mellan fingrarna. Häll av det kokta riset i ett durkslag och spola sen kallt vatten över riset för att få bort stärkelsen. Tillsätt lite vatten i botten av kastrullen igen (detta för att riset inte ska brännas) och häll ner riset igen och värm det snabbt. Släng i en klick smör och rör om! 

Japanska metoden

Att tillaga riset enligt den japanska metoden skiljer sig inte jättemycket från att bara koka det. Du kan även använda vätskan från riset till soppor och såser. Det finns många andra metoder som används i japan när man tillagar ris men här är en av dem.

4 personer, 2,5 dl ris, 12 dl kokande vatten, 1,5 tsk salt

Gör så här: Tvätta riset, tillsätt det i det kokande saltade vattnet och koka sakta i 15 minuter. Täck sedan över locket och ställ in kastrullen i ugnen i ytterligare 15 minuter. Detta för att förånga vattnet mer fullständigt. Genom detta sätt får du dina riskorn mjuka utan att bli mosiga. Servera på samma sätt som kokt ris.

Ångat ris

Ångat ris blir oftast lite mer fluffigare än kokt ris. Du bör även röra om någon gång för att fördela ångan, Ångat ris kan även det användas som grund för en mängd olika rätter och serveras till vilken måltid som helst.

4 personer, 4 dl ris, 10 dl vatten (kastrullen ska vara fylld till hälften vatten) 1,5 tsk salt

Gör så här: Tvätta riset noggrant och tillsätt det sedan i det kokande saltade vattnet. Koka det i 5 minuter och häll över det sedan i ett durkslag. Fyll på ytterligare 2 dl vatten i kastrullen och låt det koka upp. Täck durkslaget med aluminiumfolie. Sänk till medelvärme och sätt durkslaget över kastrullen. Låt riset ångkoka i ungefär 10 minuter. Nu har du det perfekta riset!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar