fbpx
Hem Hälsa 4 råd för att äta mer hälsosamt

4 råd för att äta mer hälsosamt

av Redaktionen

Hälsosam kost är ett sätt att balansera maten du äter för att hålla din kropp vid god hälsa. Om du ser till att äta en sund och varierad kost kommer du ha energi hela dagen. Du kommer även få i dig de vitaminer och mineraler som du behöver samt orka med aktiviteter och annat som du tycker om att göra.

Nedan finner du lite tips på hur du kan äta för att din kropp ska må bättre

Hoppa inte över några måltider

Att äta tre måltider med mellanmål däremellan är ett idealistiskt sätt att behålla både energi och en hälsosam vikt. När du hoppar över måltider blir det svårare att kontrollera hunger och känna mättnadskänsla. Du blir hungrig och risken är då att det i stället blir ett konstant småätande. Du kommer känna mer sug efter snacks och annat med mycket socker och fett. Att äta regelbundet är bra för ditt blodsocker och näringsupptag. Du kommer känna dig piggare och gladare! Ett ytterligare tips är att alltid ha lite nötter eller en frukt i väskan om du ska i väg någonstans.

Lär dig hur du ska laga

Visst kan det vara skönt att köpa halvfabrikat? Dessa innehåller dock mycket mer fett, salt och konstgjorda tillsatser. Du vet inte heller vad det är för kvalité på råvarorna i dessa färdigrätter.

Friterar du mycket? Friterad mat innehåller mycket olja som värmts upp till cirka 150–200 grader. Detta kan få oljan att oxidera och bilda hälsofarliga ämnen. Du kan i stället prova att woka din mat eller varför inte köpa en airfryer som använder varmluft för att tillaga maten så den blir krispig.

Undvik produkter med mycket socker

Drycker som innehåller socker, som läsk, är en källa till tom energi. Vad detta betyder är att dryckerna innehåller mycket energi som din kropp kanske inte behöver. Den innehåller heller inga vitaminera eller mineraler. Det är självklart att man ska kunna dricka läsk ibland men försök att inte överkonsumera. Det finns många drycker på marknaden idag som både är nyttiga och goda.

Stirra dig inte blind på dieter

Det finns ingen bra eller dålig mat. All mat kan vara en del av en hälsosam kost när den äts med måtta. De flesta livsmedel som är kalorisnåla, fett och sockerfria innehåller massor av andra tillsatta ingredienser för att kunna ersätta kalorierna och fettet.  Att äta varierat i stället för att följa en diet gör det lättare för dig att få i dig de näringsämnen som kroppen behöver. Du kommer ha energi till att orka motionera och göra aktiviteter som du gillar. Något som kroppen också mår bra av!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar