fbpx
Hem Hälsa 5 nyttiga snacks för dig på språng

5 nyttiga snacks för dig på språng

av Redaktionen

Om du lever en hektisk livsstil kan mellanmål vara användbara när hungern slår till och du inte har tid att laga mat. Tråkigt nog innehåller många av de mellanmål som vi har att välja på i affären mycket raffinerade kolhydrater och (onödigt) tillsatt socker. Snabba kolhydrater som gör dig pigg och glad för stunden – men som bara efter en kort tid gör dig ännu mer hungrig och sugen på något.

Hur ska du då tänka?

Nyckeln är att se till att dina mellanmål är näringsrika och innehåller mycket protein. Nu kanske du undrar varför de just ska innehålla protein. Svaret är ganska enkelt. Proteinet signalerar frisättningen av ett speciellt hormon – detta hormon saktar ner matsmältningen och stabiliserar dina blodsockernivåer. Det här gör dig mätt och din energi håller sig också på en jämnare nivå. Tillskillnad mot om du äter snacks som innehåller mycket socker.

Här är några proteinrika snacks som är hälsosamma och lätta att ta med sig. Bra för dig som ofta är på språng.

  • Nöt och fruktblandning

Frukt och nötblandning finns att köpa som färdiga påsar i affären men går också utmärkt att blanda ihop hemma.  Kombinationen är enkel: torkad frukt (exempelvis mango, gojibär, papaya, ananas och äpple) och nötter (exempelvis valnötter, pistagenötter, mandel eller cashewnötter) Se bara till att den torkade frukten inte innehåller massor av tillsatt socker.

  • Hårdkokta ägg

Ägg har onekligen många hälsofördelar. De består av nästan alla näringsämnen som din kropp behöver. Genom att äta ett ägg får du i dig 6 gram protein. De är även otroligt rika på B-vitamin. Ägg är därför ett utmärkt ”on the go” mellanmål.

  • Rostade kikärtor

Denna lilla ärta är en utmärkt källa till protein och fibrer. Bara en deciliter kikärtor innehåller 7,5 gram protein och 6 gram fibrer. Du får även i dig höga halter av järn och magnesium. Ett gott sätt att tillaga kikärtor är genom att rosta dem i ugnen (på 225 grader i 15 minuter).

  •  Äpple med jordnötssmör

Den här kombinationen är fantastiskt samtidigt som det är ett proteinrikt mellanmål. Från äpplet får du i dig bra fibrer och antioxidanter. Jordnötssmöret är bland annat rikt på protein och vitamin E. Skär till några äppelklyftor och klicka på en matsked jordnötssmör – det blir perfekt att lägga ner i en liten matlåda. Det här gör dig mätt länge – eftersom jordnötssmör är väldigt kaloririkt.

  • Chiapudding

Ett väldigt populärt mellanmål den senaste tiden – av goda skäl. Blötlägg två matskedar chiafrön med en deciliter valfri mjölkdryck. Lägg det i en burk så du kan ta med ditt mellanmål om du ska hemifrån. Låt stå i kylskåp över natten. Släng i lite bär om du har några liggandes i frysen. En sån portion ger dig 4 gram protein och bland annat omega-3-fettsyror och kalcium.

Slutligen Mellanmål med högt proteininnehåll är viktigt att ha i beredskap när hungern slår till mellan måltiderna. Även om många snacks kan vara ohälsosamma, finns det gott om hälsosamma snacks som är lätta att ta med sig och som du kan njuta av även när du har ont om tid.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar