fbpx
Hem Näringslära 6 hälsosammare alternativ till vit pasta

6 hälsosammare alternativ till vit pasta

av Redaktionen

Vi älskar alla pasta och det kanske inte är så konstigt eftersom det går att variera en pastarätt på så många olika sätt. Vanlig vit pasta som vi oftast äter är gjort på rent raffinerat mjöl, vilket inte är det bästa att äta om du vill äta mer hälsosamt. Vill du äta mer hälsosamt och näringsrikt men har lite svårt att sluta äta pasta helt? Det finns faktiskt många hälsosamma alternativ till den traditionella pastan som du kan prova, utan att kompromissa med smakerna. De flesta sorterna går att hitta i din vanliga livsmedelsbutik, testa och se vad du gillar!

Edamamepasta

Som namnet antyder är det en pasta gjord av edamamebönor. Det passar perfekt för veganer och personer med glutenintolerans. Edamamebönor är otroligt näringsrika och innehåller ungefär 30 gram protein och 15 gram fiber per portion! Detta kan jämföras med vit pasta som innehåller drygt 12,5 gram protein och 3 gram fibrer.

Rårispasta

Denna pasta är en hälsosam källa till fiber, mineraler och ett gäng olika antioxidanter som hjälper till att främja din hälsa på många olika sätt. Avnjut den med din favorit tomatsås, ringla över olivolja och toppa med några blad basilika! 

Kikärtspasta

Den här pastan är gjord av kikärtor och är mycket mer hälsosam än vanlig vit pasta eller fullkornspasta. Kikärtor innehåller mycket protein och kostfiber samtidigt som de är både kalori- och fettsnåla. Att ersätta vanlig pasta med kikärtspasta kommer få dig mättare längre. Stek grönkål, vitlök och solroskärnor i lite olivolja. Koka upp kikärts pastan och lägg sen över den i stekpannan och blanda runt. Ett enkelt, hälsosamt och smarrigt recept som passar hela familjen.

Quinoapasta

Jämfört med de ovan nämnda pastasorterna är quinoapasta lite mer kornig i konsistensen och har en mer nötaktig smak. Även denna pasta är rik på protein och fiber. Koka pastan enligt anvisningarna och gör under tiden en enkel vegetarisk bolognese på röda linser som du sen blandar ihop med pastan.

Linspasta

Ytterligare ett perfekt substitut till vit pasta! Linspasta innehåller faktiskt dubbelt så mycket protein och fyra dubbelt så mycket fibrer per 100 gram jämfört med vanlig vit pasta, den du!

Zucchinipasta

Denna pasta gör du faktiskt själv. Om du inte har en grönsakssvarv går det lika bra att använda en osthyvel eller potatisskalare. Hyvla en zucchini och sträva efter att få långa tunna skivor eller strimlor. Koka sen upp en kastrull med vatten och lägg ner strimlorna i cirka 30 sekunder. Det blir inte enklare än så! Servera tillsammans med en god köttfärssås och riven parmesan.  

Nu hoppas vi att du fått inspiration och att du är nyfiken på att testa något nytt! Vi lovar att du kommer hitta något som du gillar och som du vill ersätta din vita pasta med (de gånger du vill äta mer hälsosamt – eller om du bara vill briljera lite extra i köket)

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar