fbpx
Hem Vegan Liten äggskola – och så ser du skillnad på ett hårdkokt och ett rått ägg

Liten äggskola – och så ser du skillnad på ett hårdkokt och ett rått ägg

av Redaktionen

Ibland kan man råka blanda ihop äggen i kylskåpet – men ta det lugnt! Med det här enkla knepet kan du avgöra om ägget är kokt eller inte. Du hittar också några fler tips om hur du får ägget hårdkokt samt hur du tar reda på om ett ägg är bra eller dåligt.

Hur du hårdkokar ett ägg

För att hårdkoka dina ägg, lägg dem i en medelstor kastrull och fyll med tillräckligt med vatten för att täcka äggen. Koka upp vattnet på hög värme. När det kokar, täck kastrullen med ett lock, stäng av värmen och ställ in en timer på 10 minuter. Plocka sen ut äggen från kastrullen och låt svalna.

Hur man ser skillnad på ett hårdkokt och ett rått ägg

Eftersom hårdkokta ägg inte ser annorlunda ut än råa är det lätt att blanda ihop dem (det har vi nog alla gjort någon gång). Om du undrar hur du ser att ett ägg är hårdkokt, lägg det på bänken och snurra snabbt. När ägget snurrat trycker du försiktigt på ägget för att få det att sluta snurra. Ägg som redan är kokta snurrar lätt och snabbt och stannar snabbt. Råa ägg tar lite längre tid att snurra igång och slutar inte snurra så snabbt med ett fingeravtryck.

Märk dina ägg

För att undvika den råa kontra kokta gåtan, kan du istället märka dina ägg som är kokta med en penna innan du lägger dem i kylen.

Bästa sättet att skala ett ägg

Vet du att ju färskare ett ägg är, desto svårare är det att skala det? Förvara därför ägg i kylen i 7 till 10 dagar innan tillagning, så blir jobbet med att skala dem så mycket lättare. Det är lättast att skala ägget när det svalnat och i den smala änden finns en liten ficka med luft – tryck på det först och dra sen av skalet därifrån.

Hur kan du veta om ägget är bra eller dåligt?

Om du inte har ett bäst före-datum på dina ägg är det ibland möjligt att fastställa ett dåligt ägg genom att bara lukta på det. Bra ägg luktar inte alls men dåliga ägg kommer att avge en lätt svavelhaltig lukt.

Om du är osäker, knäck ägget på en ren tallrik för att lukta ordentligt. Om du känner en skarp, distinkt lukt, släng ägget och tvätta tallriken noggrant.

En utan tvekan roligare metod är att genomföra äggflyttestet. Detta är ingen myt; färska ägg sjunker medan dåliga ägg flyter till toppen.

Fyll bara en skål med kallt kranvatten och lägg dina ägg i den. Om de sjunker till botten och ligger platt på ena sidan är de fräscha och goda att äta. Allt eftersom ägget blir äldre blir luftblåsan i ägget större – detta gör att ett äldre ägg reser sig upp för att till slut flyta upp till ytan. Släng därför de ägg som flyter!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar