Ibland är det dom små detaljerna som gör den största skillnaden. Här är några enkla tips som du kan använda för att höja smakerna i din matlagning.
Förbered aldrig vitlök och lök i förväg
När du hackar vitlök och lök släpps skarpa lukter och starka smaker ut, som kan bli rätt jobbiga med tiden. Kanske har du någon gång lagt en halv lök i kylskåpet, för att sen märka att andra matvaror tagit smak av den? Därför rekommenderar vi att du skär till löken precis när den ska användas. Om du mot förmodan vill förbereda din lök så kan du blötlägga den. Skiva eller hacka löken och lägg i en skål med bakpulver och vatten. (1 matsked bakpulver per 1 deciliter vatten).
Håll oljor och fett fräscha
Fetterna i smör, oljor och nötter kan lätt härskna och ge bismak till din matlagning. Och det vill vi inte, eller hur? Minimera deras exponering för syre och ljus för att förhindra denna process. Förvara smör och nötter i frysen, andra nötoljor i kylen och ställ vegetabiliska oljor på ett mörkt och svalt utrymme.
Ha tålamod med stekpannan
Så fort du slänger ner något i stekpannan så sjunker temperaturen på själva tillagningsytan. Så skynda inte! Om du ska steka grönsaker så ska du vänta tills oljan skimrar innan du lägger i dom. När du lagar protein som kyckling så rekommenderar vi att du väntar tills du ser den första röken stiga upp ur oljan – då är stekpannan redo!
Kasta aldrig ut fonden
De karamelliserade brynta krispet som fastnar på botten av pannan efter tillagning är packad med salta och otroligt goda smaker. Avglasera den varma pannan med vätska (vin, buljong eller juice) och skrapa loss bitarna med en träslev och blanda ner den i en sås, soppa eller gryta.
Kryddor och torkade örter i fett
För att intensifiera smaken av malda kryddor och torkade örter, koka dem i 1 minut eller 2, i lite smör eller olja innan du tillsätter något annat i pannan.
Addera lite umami
Sojasås och ansjovis innehåller höga halter av glutamat, vilket ger din rätt en riktig boost! Tillsätt en eller två teskedar sojasås till din chiligryta eller koka några hackade ansjovis tillsammans med grönsakerna i en soppa eller gryta.
Färska örter vid rätt tidpunkt
Lägg till tåliga örter som timjan, rosmarin, oregano, salvia och mejram till rätter tidigt i tillagningsprocessen; på så sätt släpper de maximal smak samtidigt som du säkerställer att deras konsistens blir mindre påträngande. Spara känsliga örter som persilja, koriander, dragon, gräslök och basilika till sista stund, annars kommer de att förlora sin fräscha smak och färg!
Använd zesten också
Om du köper citron eller lime för att ha i din matlagning – tillsätt alltid skalet (zesten). Även om receptet inte säger att du ska göra det. Att riva ner zesten ger massor av smak men påverkar inte konsistensen på en maträtt, som kanske mer mängd citronjuice skulle göra.
Vilket slöseri att slänga all den smaken som finns i skalet!
Avsluta alltid med syra
Med syra menar vi vinäger, lime eller citronsaft eller till och med en skvätt vin. Friskhet i slutet av en maträtt lyfter alla andra smaker och dämpar feta, tunga smaker.