fbpx
Hem Tips Överkryddat maten? 4 sätt som kan neutralisera hettan

Överkryddat maten? 4 sätt som kan neutralisera hettan

av Redaktionen
  1. Tillsätt lite nötsmör

För vissa asiatiska rätter, chili eller böngrytor kan du lägga till en matsked jordnötssmör för att dämpa hettan. Har du inte jordnötssmör kan du använda något annat nötsmör som cashew eller mandelsmör. Vem vet – du kanske till och med gillar den där extra smaken och mer krämiga konsistensen? Tahini är även ett bra alternativ.

  1. Tillsätt mejeriprodukter

Du kan även neutralisera hettan i din matlagning genom att tillsätta någon mejeriprodukt. Vilken du använder spelar inte så stor roll egentligen, ta en generös klick smör, creme fraiche eller turkisk yoghurt. Smaka av och tillsätt mer om hettan fortfarande sitter kvar. För bästa resultat ska du välja fetare mejeriprodukter. Om du inte vill tillsätta mjölk eller grädde kan du pröva att strimla lite ost på toppen istället. 

  1. Tillsätt något sött

Att lägga till något sött till en alltför kryddig maträtt är ett annat bra sätt att minska kryddigheten. En eller två nypor socker eller honung borde göra susen. Eller en klick ketchup. Har du en tomatbaserad sås kan du röra ner lite mer tomatsås. Detta kan dock göra tomatsåsen mer syrlig och då är det bra att smaka upp med några teskedar socker i den. 

  1. Dryga ut grytan

Om du har tillräckligt med tid (och din kastrull eller gryta är tillräckligt stor) kan du sprida ut hettan genom att tillsätta fler av rättens huvudingredienser – minus kryddorna såklart! Beroende på vad du lagar kan det innebära att du lägger till mer sås, fond, grönsaker eller kött. Om du inte har fler av huvudingredienserna till hands fungerar det vanligtvis att lägga till morötter, lök eller selleri. Dessa tre grönsaker är utmärkta för att neutralisera starka smaker utan att ta över för mycket. Har du inget av dessa är riven potatis eller squash också bra.

Det här kan du tänka på tills nästa gång

Nästa gång du ska laga något som du vet innehåller mycket kryddor finns det några saker du kan tänka på. Tillsätt endast kryddorna i små portioner och smaka av din rätt allt eftersom. Detta gäller särskilt för recept som ska kokas på låg värme långsamt. Visste du att ju längre en maträtt tillagas, desto mer vätska avdunstar och detta gör att smakerna koncentreras och blir mer intensivare?

Det vanligaste misstaget är att glömma att smaka av medans man lagar. När du saltar en maträtt saltar du ju eftersom, gör likadant med de heta kryddorna som du ska använda. Ett sätt är att du använder hälften av mängden kryddor i början och sen tillsätter du resterande allt eftersom. På detta sätt kan du inte misslyckas, så lycka till!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar