Hem Tips Så lyckas du med uppläggningen – 8 användbara tips

Så lyckas du med uppläggningen – 8 användbara tips

av Redaktionen

Sätter du presenterar din mat på är minst lika viktig som smaken. Vill du imponera på dina gäster nästa gång du bjuder på middag? Fortsätt läs för att ta del av våra bästa tips på hur du framhäver och lägger upp maten lika snyggt som en kock.

Skapa höjd på tallriken

Det är viktigt att du inte separerar maten när du försöker fylla tallriken – bygg nerifrån och upp. Om du vill ge din rätt lite struktur kan du alltid köpa en ringform (alternativ en liten skål) till att börja med.. Packa helt enkelt lite mat i formen och lyft försiktigt upp den. Nu har du en bas att bygga på.

Skär köttet horisontellt

Skiva ditt kött på en 45-graders vinkling och skiva även mot kärnan av köttet för en mer mör skärning. Lägg bitarna ovanpå varandra men låt gästen se en liten del av varje bit, tänk lite som en solfjäder, att de ska ligga omlott. Detta är det bästa sättet att visa upp den perfekta biffen som du tillagat! 

Lek med texturer

Lek med texturer, skum och såser för att få rätten att se mer intressant ut. Skum är vanligtvis väldigt användbara vid plätering och kan göras väldigt enkelt genom att leka med olika såser och texturer. Riktiga kockar använder en sifon för att göra skum – men det går faktiskt lika bra att handvispa.

Använd kontrasterande färger

Det är viktigt att leka med kontrasterande färger. Många kockar undviker konstgjorda färger och använder matcha, strösocker eller naturliga färger för att fånga ögat istället. Vi rekommenderar att du använder djärva färger för att skapa en intressant tallrik. Ett annat enkelt sätt att lägga till färg är att arbeta med färgglada ingredienser som morötter, blomkål, rädisor och bönor. Att göra en blomkålspuré på en lila blomkål istället för en vit kommer verkligen imponera.

Välj rätt tallrikar

Tallrikens färg spelar roll eftersom tallriken fungerar som duk för din mat. Många professionella kockar håller sig vanligtvis borta från blå tallrikar eftersom det inte finns någon naturligt blå mat – vilket då kan anses vara en oaptitlig färg. Men detta är ju egentligen en smaksak. Vi kan tycka att djupblåa tallrikar kan vara otroligt vackert, speciellt om din rätt inte är så färgrik. Om du istället har en rätt med mycket livfulla färger, kan det sticka ut bättre på en vit tallrik.

Servera mindre portioner

Naturligtvis vill du fortfarande servera tillräckligt med mat för att tillfredsställa dina gäster. Men mindre portioner är vanligtvis lättare att styla. Vill du tänka som ett riktigt proffs så ska du hålla dig till högst sex element på varje maträtt för att förhindra tallriken att se överfull ut.

Använd ätbara garnityr och dekorationer

Garnering och dekorationer är ett bra sätt att styla din maträtt, men det finns några riktlinjer du bör följa när du använder dem. Vad du än använder – oavsett om det är en ört, krydda eller en blomma – måste det vara ätbart. Allt på din tallrik bör först väljas med avsikten att höja rättens smak – och inte hur det ser ut. Man vill inte riskera att lägga något på tallriken (oavsett hur fint det är) som inte passar med din rätt.

Håll det enkelt när du är osäker

Att ringla onödiga oljor eller krydda med olika kryddor över maten kan iblan göra mer skada än nytta. Håll det enkelt och håll inte på för mycket. Less is more.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar