Rödbetssalladen passar lika bra på köttbullsmackan som på julbordet. För många är det en klassiker som man inte vill vara utan under högtiderna. Rödbetssalladen brukar dessutom vara populär bland barnen. Har du provat att göra egen rödbetssallad? Här bjuder vi på två varianter – en lite krämigare och en magrare variant.
Krämig rödbetssallad
Den här ljuvliga rödbetssalladen innehåller äpple och blir därför inte så tung i smaken. Du kan koka rödbetor eller så gör du salladen – som i det här receptet – på hela inlagda rödbetor.
- Häll av spadet från 1 burk inlagda rödbetor. Spara 2 msk av spadet till senare steg.
- Skär rödbetorna i små tärningar.
- Skala och tärna 1 äpple.
- Blanda rödbetorna med äpplet.
- Tillsätt 1 dl crème fraîche, 1 dl majonnäs, 1 msk grovkornig senap.
- Smaka av med salt och peppar och rödbetslagen som är sparad från tidigare steg.
- Häll upp i skål och servera direkt.
Du kan förvara rödbetssalladen ett par dagar i kylskåpet i burk med lock.
Vegansk rödbetssallad
Den här rödbetssalladen blir härligt syrlig med kapris och saltgurka. Den är en lite magrare variant och blir ett fräscht tillbehör till resten av julbordet.
- Häll av spadet från 1 burk inlagda rödbetor.
- Skär rödbetorna i små tärningar.
- Skala och finhacka 1 röd lök.
- Skala och tärna 1 äpple.
- Skala och skär 2 kalla kokta potatisar i tärningar.
- Finhacka 2 hela saltgurkor och 2 msk kapris.
- Blanda alla ingredienser i en skål och smaka av med salt.
Om du ska gå bort under helgerna är egen rödbetssallad en härlig present att ta med. Lägg upp salladen i en fin glasburk, knyt ett band runt burken och skriv en juletikett. Mycket uppskattat!