fbpx
Hem DryckKaffe Gör egen tomtelatte – 3 enkla recept

Gör egen tomtelatte – 3 enkla recept

av Malin Toverud

På caféer och kaffeställen så här års brukar tomtelatte stå högt upp på menyn. Vad innehåller egentligen en tomtelatte och kan man göra den själv? Javisst, kan man det! Alla har olika smakpreferenser och det fina med att göra sin egen tomtelatte är att man kan få den precis som man vill ha den. Här har vi samlat några recept på den värmande juldrycken.

Tomtelatte med egen kanelsirap

Hemligheten bakom den smarriga drycken är kanelsirapen. Kanelsirap är inte helt enkelt att få tag i – det behövs en mycket välsorterad livsmedelsbutik för att hitta ingrediensen. Dessutom är den ganska dyr. Så här kommer ett recept på själva sirapen:

  • Värm 2 dl vatten, 2 dl farinsocker och 1 tsk kanel i en kastrull.
  • Låt koka upp under omrörning. Rör tills sockret har löst upp sig helt.
  • Sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter. Rör då och då så att sirapen inte bränns vid.
  • Ta av kastrullen från värmen och tillsätt 1 tsk vaniljpulver.
  • Häll kanelsirapen i en glasburk med lock. Den sirap du inte använder kan förvaras i kylskåp i upp till en månad.

Så här gör du tomtelatten:

  • Brygg en espresso och skumma 2 dl mjölk.
  • Vispa 0,5 dl vispgrädde.
  • Häll 2 msk kanelsirap i en stor kopp.
  • Tillsätt espresson och den skummade mjölken.
  • Spritsa grädden på toppen och pudra med kardemumma.

Tomtelatte med ingefära

Den här varianten görs på vanligt bryggkaffe och utan kanelsirap. Den blir kryddig och inte så tung.

  • Vispa 0,5 dl vispgrädde.
  • Värm 0,5 dl varmt (eller kallt) kaffe, 1,5 dl mjölk (gärna röd), 2 tsk kanel, 2 tsk mald ingefära, 2 tsk malda kryddnejlikor och 2 tsk mald kardemumma i en kastrull. Vispa hela tiden.
  • När du ser första bubblan tar du av kastrullen från plattan. Drycken ska bara sjuda och inte koka.
  • Häll drycken i en stor kopp eller glas.
  • Spritsa på grädden på toppen och pudra med kanel.

Tomtelatte med pepparkakssmak

Här bjuder vi på ytterligare en variant av den populära latten. Om du tycker om pepparkaka är det här den sorten du ska testa.

  • Skumma 2 dl mjölk (gärna röd).
  • Lägg 2 pepparkakor i en plastpåse och krossa dem med handen.
  • Blanda 2 msk ljus sirap med 0,5 tsk kanel, 0,5 tsk mald ingefära och 1 krm malda kryddnejlikor.
  • Blanda kryddsirapen med 0,5 dl varmt starkt kaffe.
  • Häll kaffeblandningen i en stor kopp.
  • Tillsätt den skummade mjölken.
  • Toppa med spritsad grädde och pepparkakssmulor.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar