770
Är du glutenintolerant eller vill skära ner på gluten? I livsmedelsbutiker finns numer ett antal småkakor att välja på, även om utbudet inte är så stort. Vill du njuta av riktigt goda bakverk utan gluten så är tipset att baka själv. Här har vi samlat 3 recept på glutenfria kakor som är goda och enkla att göra.
Chokladbiskvier med saffran
De här supersöta chokladbiskvierna passar utmärkt inför jul. De går lätt att göra och blir ljuvligt goda.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Riv 200 gram mandelmassa grovt och vispa ihop med 1 äggvita till en slät smet.
- Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut 20 bottnar på ett bakplåtspapper. Tips: om du inte har en sprits kan du använda en 3-liters plastpåse. Klipp ett håll i ena hörnet och fyllt påsen med smeten.
- Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Till smörkrämen behöver du:
- 0,5 dl juice från en apelsin och 1 paket saffran. Blanda ihop juicen med saffranet.
- Vispa 250 gram rumsvarmt smör och 1,5 dl florsocker fluffigt.
- Tillsätt juiceblandningen och vispa till smidig kräm.
- Spritsa krämen på bottnarna (de ska svalna innan) och ställ in i kylskåp i 30 minuter för att stelna.
Doppa i choklad:
- Smält 200 gram mörk choklad i micron eller över ett vattenbad.
- Doppa biskvierna i chokladen och låt stelna.
Browniecookies med Dumle
De här browniekakorna är sega och alldeles ljuvliga. De innehåller dock nutella, så om du bjuder på dem kolla att du inte har någon nötallergiker bland gästerna.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa 2 äggvitor med 2,5 dl florsocker fluffigt och fast (tänk maräng). Du ska kunna vända bunken upp och ned utan att smeten rinner ut.
- Sikta ner 0,5 dl glutenfri mjölmix och 4 msk kakao i marängsmeten. Blanda försiktigt.
- Vänd ner 1 dl rumsvarm nutella i smeten och blanda tills du får en blank och smidig smet.
- Klicka ut 15 bollar på ett bakplåtspapper.
- Tryck försiktigt ner 1 Dumlekola i mitten av varje boll.
- Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Blåbärsmuffins
De här muffinsarna är enkla att göra och blir saftiga med färska blåbär.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa 125 gram rumsvarmt smör med 2 dl strösocker till en smidig kräm.
- Tillsätt 2 ägg och vispa ihop.
- Blanda 4 dl glutenfri mjölmix med 2 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker i en separat bunke.
- Vänd ner de torra ingredienserna i äggblandningen.
- Tillsätt 1,5 dl mjölk (gärna röd) och vispa ihop till en smidig smet.
- Fyll i 10 muffinsformar. Lägg i en liten näve blåbär i varje form.
- Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
Facebook Kommentarer