fbpx
Hem Kött Julskinka – historia och griljering

Julskinka – historia och griljering

av Malin Toverud

Julskinkan är självklar på mångas julbord. Det är den som skiljer smörgåsbordet från andra högtider. På jul, midsommar och påsk serveras sill, lax, köttbullar, prinskorv och potatis. På påsken är äggen i fokus, på midsommar spelar jordgubbstårta en stor roll – och på julen är det julskinkan som innehar huvudrollen. Men hur länge har vi egentligen ätit julskinka? Här benar vi i historien och tittar även på hur vi griljerar den omtyckta skinkan.

Julfasta fram till julafton

Från Luciadagen fastade man får att sedan äta en rejäl festmåltid när fastan tog slut på självaste julafton. Under fastan åt man inget kött. Man fick däremot äta fisk, och lutfisken blev populär.

På 1700-talet var det revbenen som ansågs vara den festliga delen av grisen, som åts på julbordet. Saltat fläsk åt man nämligen året om så det ansågs inte lika fint. Revbensspjällen har fortfarande en plats på julbordet, men har fått stå tillbaka för den vackra och pampiga julskinkan.

Att äta julskinka är en tradition från 1800-talet. Grisarna började gödas redan under sommaren och på gården sparade man ett praktexemplar till att bli julskinka. Hela grisen togs om hand, förutom själva julskinkan blev det korv, sylta, köttbullar och blodpudding av grisen.

Så sent som på 50-talet slaktade man den utvalda julgrisen och tog hand om alla dess delar. Begränsade kylmöjligheter bidrog till att man saltade en del av fläsket och gjorde paltbröd av blodet. Det höll sig nämligen länge. Förutom själva julskinkan pyntade man ofta bordet med grishuvudet som ställdes fram med ett rött äpple i munnen. Av spadet från koket gjorde man dopp i grytan.

Färdigkokta julskinkor

Innan man äter skinkan har den rimmats, det vill säga legat i saltlag, och sedan kokats och griljerats. I dag är det vanligt att köpa en redan färdigkokt skinka. Det finns julskinkor att köpa som redan är griljerade, men att griljera skinkan själv är superenkelt och när man ställer in skinkan i ugnen sprider sig en underbar juldoft i hemmet.

Recept på griljering:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Rör ihop 2 äggulor, 1 dl grov senap och 1 msk honung.
  • Pensla över smeten över skinkan.
  • Strö 1 dl ströbröd över skinkan och ställ in den i ugnen i 10 minuter.

Ta ut skinkan när den har fått fin färg. Servera med senap och äppelmos.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar