Hem Kött Julskinka – historia och griljering

Julskinka – historia och griljering

av Malin Toverud

Julskinkan är självklar på mångas julbord. Det är den som skiljer smörgåsbordet från andra högtider. På jul, midsommar och påsk serveras sill, lax, köttbullar, prinskorv och potatis. På påsken är äggen i fokus, på midsommar spelar jordgubbstårta en stor roll – och på julen är det julskinkan som innehar huvudrollen. Men hur länge har vi egentligen ätit julskinka? Här benar vi i historien och tittar även på hur vi griljerar den omtyckta skinkan.

Julfasta fram till julafton

Från Luciadagen fastade man får att sedan äta en rejäl festmåltid när fastan tog slut på självaste julafton. Under fastan åt man inget kött. Man fick däremot äta fisk, och lutfisken blev populär.

På 1700-talet var det revbenen som ansågs vara den festliga delen av grisen, som åts på julbordet. Saltat fläsk åt man nämligen året om så det ansågs inte lika fint. Revbensspjällen har fortfarande en plats på julbordet, men har fått stå tillbaka för den vackra och pampiga julskinkan.

Att äta julskinka är en tradition från 1800-talet. Grisarna började gödas redan under sommaren och på gården sparade man ett praktexemplar till att bli julskinka. Hela grisen togs om hand, förutom själva julskinkan blev det korv, sylta, köttbullar och blodpudding av grisen.

Så sent som på 50-talet slaktade man den utvalda julgrisen och tog hand om alla dess delar. Begränsade kylmöjligheter bidrog till att man saltade en del av fläsket och gjorde paltbröd av blodet. Det höll sig nämligen länge. Förutom själva julskinkan pyntade man ofta bordet med grishuvudet som ställdes fram med ett rött äpple i munnen. Av spadet från koket gjorde man dopp i grytan.

Färdigkokta julskinkor

Innan man äter skinkan har den rimmats, det vill säga legat i saltlag, och sedan kokats och griljerats. I dag är det vanligt att köpa en redan färdigkokt skinka. Det finns julskinkor att köpa som redan är griljerade, men att griljera skinkan själv är superenkelt och när man ställer in skinkan i ugnen sprider sig en underbar juldoft i hemmet.

Recept på griljering:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Rör ihop 2 äggulor, 1 dl grov senap och 1 msk honung.
  • Pensla över smeten över skinkan.
  • Strö 1 dl ströbröd över skinkan och ställ in den i ugnen i 10 minuter.

Ta ut skinkan när den har fått fin färg. Servera med senap och äppelmos.

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Lena Granberg december 23, 2020 - 10:33 f m

Paltbröd görs av grisblod och mjöl. Fläsket äts till.

Svara
Malin Toverud december 23, 2020 - 1:48 e m

Det stämmer bra! Jag har nu ändrat i texten. Tack!

Svara
Tommy december 23, 2020 - 8:51 e m

Jag växte upp med det här på 60, 70- och 80-talen. Minns ännu salttunnan med fläsket innan frysen kom på 70-talet. 2 grisar per år blev det. En i mars också. Sylta och leverpastej blev det alltid till jul och man kokade svartsoppa på grisblodet. Med katrinplommon.
Lungorna malade man till färs som blandades med annan färs och då blev lungsmäckor, en sorts lite större och lite tillplattad köttbulle. Skinkan blev till en stek när det inte var jul. det här var på Gotland så traditionen må skilja sig.

Svara
Tommy december 23, 2020 - 8:54 e m

Man satt också ända fram till början av 80-talet och skrapade gristarmar för att ha dem som korvskinn till fläskkorven.

Svara
Malin Toverud december 23, 2020 - 9:54 e m

Intressant, tack för att du delar med dig!

Svara

Skriv en kommentar