Godsaker hör julen till. Pricken över i:et efter sill, julskinka och köttbullar – är efterrätten. Det finns en del smaker som hör julen till och här har vi samlat några enkla favoriter gjorda av skumtomte, pepparkaka, saffran och polkagris. Vilken är din favorit?
Julig pannacotta
Enklare än så här blir det inte. En pannacotta med skumtomtar gör du med bara två ingredienser.
- Klipp 1 påse skumtomtar (100 gram) i små bitar.
- Koka upp 5 dl vispgrädde.
- Lägg ner skumtomtebitarna och rör tills de har smält.
- Häll upp i 4 cocktailglas och ställ in i kylskåp i 4 timmar.
Innan servering tar du ut pannacottan ur kylen och garnerar med rosa strössel och 1 skumtomte i varje glas.
Saffranssmoothie
Vill du ha en fräsch och inte så mastig dessert är den här smoothien perfekt.
- Skala 1 banan, dela i mindre delar och lägg i en mixer.
- Tillsätt rivet skal och saft från 1 apelsin.
- Häll ner 5 dl vaniljyoghurt.
- Tillsätt 1 paket saffran (0,5 gram).
- Mixa allt till en slät smoothie.
- Häll upp i 2 glas och dekorera med mandarinskivor och kakaopulver.
Cheesecake med polkagris
Den här efterrätten är utmärkt för den godissugna. Förbered den dagen innan den ska ätas, den behöver nämligen stelna i frysen i minst 5 timmar. Men det går bra att ha den i frysen över natten. Ta fram den 30 minuter innan den ska serveras så blir den härligt mjuk.
Till cheesecakebotten:
- Lägg 200 gram pepparkakor i en plastpåse och krossa med en kavel.
- Smält 100 gram smör.
- Häll ner pepparkaksmulorna i smöret och rör till en smidig massa.
- Tryck ut massan i en pajform.
Till fyllningen:
- Mixa 2 dl polkagrisar i en mixer.
- Vispa 3 äggvitor till ett hårt skum (spara äggulorna till senare steg).
- Vispa 3 dl vispgrädde och 1 tsk vaniljsocker i en annan skål.
- I en tredje skål vispar du de 3 sparade äggulorna med 2 dl socker. Rör ner 200 gram färskost och blanda till smidig smet.
- Vänd ner de vispade äggvitorna, grädden och polkagrissmulorna i smeten.
- Häll smeten i pajformen och ställ in i frysen i minst 5 timmar.
Innan servering toppar du med rosa strössel och krossade pepparkakor.
Pepparkaksklubbor
De här klubborna kan du göra med köpt pepparkaksdeg, eller på egen deg.
Egen pepparkaksdeg gör du så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält 200 gram smör i en kastrull.
- Rör ner 1,5 dl mörk sirap och 3 dl socker i smöret. Rör om.
- Häll över smörblandningen i en skål.
- Blanda ner 1,5 dl vispgrädde, 1 msk malen ingefära, 1 msk kanel, 0,5 msk malen kryddnejlika och 0,5 msk malen kardemumma i smörsmeten.
- Blanda 10 dl mjöl med 1 msk bikarbonat i en separat skål och häll sedan över mjölblandningen i kryddsmeten.
- Forma stjärnor av degen (tänk dubbelt så tjocka som vanliga pepparkakor).
- Tryck in en grillpinne i varje kaka.
- Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter.
När pepparkaksklubborna har svalnat är det dags att garnera dem.
Kristyr:
- Blanda 1 äggvita och 4 dl florsocker med en gaffel.
- Droppa i citronsaft (ca 1 tsk) tills du får önskad konsistens. Kristyren ska vara trögflytande.
- Spritsa ut kristyren på klubborna med en sprits eller en 3-liters plastpåse som du klipper ett litet hål i, i ena hörnet.
- Toppa med strössel och låt kristyren stelna.
Ställ i vackra burkar.
Huvudbild: Malin Toverud