Hem Lättlagat Ska du få gäster? Bjud på de här härliga snittarna

Ska du få gäster? Bjud på de här härliga snittarna

av Malin Toverud

Bjuder du in till kalas är det tacksamt att ha plockmat som räcker till många. Till fördrinken är det trevligt med ett tilltugg i form av snittar. Om du har möjlighet så gör du några olika varianter, så att alla kan hitta en favorit. Här bjuder vi på tre olika snittar – en vegansk, en med lax och en med renkött.

Laxtoast med färskost

De här snittarna är perfekta till festen. De är enkla att göra och är omtyckta av många. Till 20 snittar behöver du 20 stycken crostinis, 10 skivor kallrökt lax, 200 g färskost och 1 kruka gräslök. Crostini är små skivor av rostat italienskt lantbröd, som går att köpa i livsmedelsbutiker. Det går också bra att ugnsrosta tunna skivor av baguette själv och byta ut mot crostinin. Till ostkrämen blandar du ihop 200 g färskost med 1 kruka klippt gräslök (spara lite gräslök till garnering). Bred ett tjockt lager ost på snittarna och garnera med 1 halv skiva kallrökt lax och färsk gräslök. Försvinnande gott!

Veganska snittar med avokadosalsa

För de som tycker om gröna alternativ är den här avokadosnitten, som serveras i ett salladsblad, en riktig läckerbit. För 20 snittar behöver du 2 avokados. Dela på mitten, ta bort kärnan och skär avokadon i små tärningar. Skala och dela 1 gurka på längden. Skrapa ur kärnhuset och tärna. Till dressingen blandar du ihop 1 tsk sesamolja, 2 tsk neutral olja, 2 tsk dijonsenap och 2 msk japansk soja. Blanda dressingen med grönsakstärningarna. Lägg ut 20 salladsblad på en bricka. Använd gärna romansallad, de är stadiga och gör snittarna härligt knapriga. Klicka ut grönsaksblandningen i bladen och toppa med chiliflakes.

Renklämma

Tunnbröd med rökt renkött och pepparrot blir ett lyxigt tilltugg. Det går att byta ut renköttet mot hamburgerkött i skivor eller rökt skinka. Till 25 snittar behöver du 3 tunnbröd. Blanda 100 g färskost med 1 tsk riven pepparrot (finns att köpa på tub). Bred ut ostblandningen på tunnbrödet, toppa med 1 kruka finhackad gräslök. Placera ut 100 g rökt renkött jämnt på tunnbröden. Rulla ihop bröden och skär i 2-3 centimeter tjocka snittar. Så gott!  

Något för barnen

Finns det barn på kalaset så uppskattar de att få egna snittar. Några varianter som brukar vara populära är en köttbulle eller prinskorv och en kub hårdost på en bit kavring – med en tandpetare igenom. En annan variant är en körsbärstomat och en bit ost, med eller utan bröd i botten.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar