Hem Fisk Därför ska du äta fisk och skaldjur – 3 goda och lyxiga recept

Därför ska du äta fisk och skaldjur – 3 goda och lyxiga recept

av Malin Toverud

Fisk är både gott och nyttigt. I fisk finns D-vitamin, selen, jod, protein och vitamin B12. Halterna varierar mellan olika fisksorter, men så länge man äter varierat får man i sig många av de nyttigheter kroppen behöver. Fet fisk som lax, makrill och sill är dessutom rik på omega 3. Vit fisk innehåller få kalorier och är fettsnål. Till de vita sorterna räknas bland annat torsk, sej och hälleflundra. När du köper fisk i affären titta efter KRAV-märkning.

Laxtartar

Laxtartar är en lyxig förrätt som är försvinnande god. Till 4 portioner behöver du 100 g färsk laxfilé och 100 g kallrökt lax.

  • Skär laxen i små bitar.
  • Skala och finhacka 1 röd lök och klipp 1 kruka gräslök i små bitar (spara lite till garnering).
  • Blanda laxen med lök, gräslök, 1 msk kapris och 0,5 msk dijonsenap.
  • Smaka av med salt och peppar och några droppar citronsaft.
  • Forma tartaren rund och servera med en klick färskost och gräslök.

Paella med musslor och räkor

Den här saffransdoftande rätten från Spanien är ljuvligt god och passar bra om du bjuder folk på middag. Med en stor panna kan du laga en sats som räcker till många, eller varför inte laga så att du har till matlådan.

  • Skala och hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta. Fräs i olja och tillsätt 1 hackad röd paprika, 0,5 msk paprikapulver och 1 paket saffran.
  • Tillsätt 4 dl ris (gärna långkornigt), 6 dl vatten, 2 fiskbuljongtärningar och 2 dl vitt vin. Låt koka under lock i 20 minuter, eller tills riset är färdigt.
  • Skrubba 1 nät blåmusslor ordentligt och lägg musslorna i grytan. Tillsätt 2 dl frysta ärtor.
  • Lägg på locket och puttra under lock i 5 minuter tills musslorna har öppnat sig.
  • Toppa med 200 g skalade räkor och smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.

Fish and chips med rotfrukter

Den här knapriga rätten görs på torsk och serveras med rotfrukter. Det går även utmärkt att köpa frysta pommes frites och tillaga i ugn istället för rotfrukterna.

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skala och dela 2 röda lökar i klyftor. Skala och dela 2 morötter och 6 potatisar i stavar. Lägg rotfrukterna och löken i en ugnsform och ringla över olivolja, salt och torkad oregano. Tillaga i ugn i ungefär 25 minuter tills rotfrukterna har fått en fin färg.
  • Blanda en frityrsmet i en bunke – bestående av 2 ägg, 2 dl mjöl, 2 tsk maizena, 2 tsk bakpulver, 3 dl ljus öl och 0,5 tsk salt.
  • Dela 600 g torskfilé i bitar. Salta och peppra fiskbitarna och doppa sedan i frityrsmeten.
  • Fritera sedan fisken i oljan som är upphettad till 180 grader tills den har blivit gyllenbrun.
  • Servera med de rostade rotfrukterna och remouladsås.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar