fbpx
Hem Bakning Så lyckas du med dina macarons

Så lyckas du med dina macarons

av Malin Toverud

Franska mandelbeskvier, eller macarons, är ljuvligt söta och sega. De finns i alla möjliga smaker, så alla kan hitta sin favorit. Segheten kommer av ingredienserna som även används när man bakar maräng – äggvita och socker. Om dina macarons är frasiga på ytan och sega inuti så har du lyckats! När man bakar de här delikatesserna gör man det i två lager som man monterar ihop med en smörkräm.

Att tänka på innan du börjar baka

Det sägs att det är svårt att baka macarons, men allt handlar om noggrannhet och förberedelser. Läs igenom receptet och se till att du har alla ingredienser framtagna innan du börjar. Det viktiga är att du får till marängen. Marängen ska vispas så länge att det bildas ett vitt, fast skum. När du drar upp vispen ur skålen ska det bildas en topp av skummet på vispen.

Det är också viktigt att använda en helt ren skål utan fettrester. Ofta kan fett finnas kvar i en plastbunke, använd hellre en rostfri skål om du har en hemma. Var noga när du spetsar ut marängen så att den blir jämn (och också jäser jämnt i ugnen) och ta bort eventuella luftbubblor med en tandpetare innan du ställer in plåten i ugnen. Använd helst inte en varmluftsugn och se till att temperaturen överensstämmer med anvisningarna i receptet.

Rosa macarons med hallonkräm

Här bjuder vi på ett recept med smak av hallon, men du kan smaksätta dina macarons precis som du vill. Testa dig fram. Själva grundsmeten gör du så här:

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Vispa 3 äggvitor till ett fast skum (spara 1 äggula till smörkrämen).
  • Blanda 0,5 dl socker, 1 dl florsocker och några droppar röd karamellfärg.
  • Häll ner sockerblandningen i äggskummet och vispa i ett par minuter.
  • Sikta 1,5 dl florsocker och 1,5 dl mandelmjöl, och vänd ner i smeten.
  • Spritsa ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter.

Smörkrämen gör du så här:

  • Vispa 100 g rumstempererat smör med 1,5 dl florsocker och 1 tsk vaniljsocker pösigt.
  • Tillsätt 1 äggula (som du har sparat från tidigare steg) och vispa.
  • Droppa i röd karamellfärg till önskad nyans och tillsätt 2 msk hallonsylt.

När dina macarons har svalnat breder du ut krämen på insidan av en halva och sätter ihop med en annan halva (den glansiga ytan ska vara utåt). Förvara i kylskåp i en låda med lock i minst en dag. Då har dina macarons chansen att gosa till sig och bli härligt sega inuti.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar