fbpx
Hem DryckÖl Nya svenska ölsorter – lokalt och småskaligt

Nya svenska ölsorter – lokalt och småskaligt

av Malin Toverud

Snön har kommit till stora delar av landet och efter att ha varit ute i vintervädret är det härligt att komma in och sätta sig framför brasan och njuta av en kall öl. Nu har ett antal spännande nyheter i Systembolagets sortiment “lokalt och småskaligt” anlänt till butikerna. Alla sorter är lokalt producerade och säljs i upp till 10 butiker inom 15 mil från tillverkningsorten. Hittar du någon spännande sort som du vill testa trots att den inte finns i just din butik, så går den ofta att beställa hem. Vi har plockat ut fem småskaliga ölsorter som vi tycker verkar spännande.

Tofta Pils – 26 kronor

För den som gillar ljus lager i tjeckisk stil kanske Tofta Pils kan vara något att prova. Systembolaget beskriver dess smak som maltig med tydlig beska och med inslag av surdegsbröd, örter och grapefrukt. Den här ölen smakar som bäst om den serveras vid 8-10 grader och passar – förutom som till sällskapsdryck – till maträtter av ljust kött och lamm.  

Systembolaget

Hawelkas Brewing Company Hoppily Groove IPA – 32 kronor

Från Göteborg kommer den här fruktiga IPA:n. Hoppily Groove IPA är gjord av kornmalt, vetemalt och humle och har en oklar, mörk och gul färg. Smaken beskrivs som fruktig med tydlig beska och med inslag av aprikos, tallkåda, ananas, passionsfrukt och apelsin. Den här IPA:n passar till rätter av lamm- och nötkött eller som sällskapsdryck.

Systembolaget

Snörsjö Lager – 19,90 kronor

En ljus lagernyhet av sorten Dortmunder och Helles kommer från Markaryd och Snörsjö hantverksbryggeri. Ölen är gjord av kornmalt och humle och har en mörk, gul färg. Smaken beskrivs av Systembolaget som maltig med inslag av mörkt knäckebröd, aprikos, timjan och apelsin. Den här ölen smakar som bäst om den serveras vid 8-10 grader och passar rätter av ljust kött och fisk.

Systembolaget

Zwarte Draak Apelsinchoklad – 77,60 kronor

En dyr belgisk mörk ale kommer från Uppsala. Den här alkoholstarka ölen är gjord av kornmalt, vetemalt, socker, apelsinzest, kakaons och humle. Smaken beskrivs som maltig med liten sötma och med inslag av kavring, kakao, peppar, apelsin, tamarind och mörk sirap. Den här ölen passar bäst att avnjuta som den är och bör serveras vid 10-12 grader.

Systembolaget

Malmtåg – 29,90 kronor

Från Luleå och Bottenvikens bryggeri kommer en mellanmörk lagernyhet med en något oklar, brunröd färg. Smaken beskrivs som maltig med inslag av sirapslimpa, torkad frukt och apelsinskal. “Malmtåg” passar som sällskapsdryck och till rätter av fläsk-, lamm- och nötkött. Den här ölen ska avnjutas vid 8-10 grader.

Systembolaget

Har du testat några av dessa nyheter, eller finns det någon annan nyhet som är din favorit?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Victor april 11, 2022 - 1:54 e m

Tja!
Trevlig med artiklar om riktigt bra öl från vårt fina bryggarsverige.
Vill ni läsa mer kan ni besöka min blogg om hantverksbira!
https://vicke76.wixsite.com/hantverksbira

Svara
Malin Toverud april 14, 2022 - 10:27 f m

Hej, vad kul att du gillar hantverksöl. Tack för tips om bloggen.

Svara

Skriv en kommentar