fbpx
Hem Lättlagat Så gör du egen pasta

Så gör du egen pasta

av Malin Toverud

Smaken av färsk pasta är svårslagen. Har du testat att göra egen pastadeg någon gång? Om du har en pastamaskin är det lättare att få till jämna tagliatelle, pastakuddar eller spagetti – men det går faktiskt att göra egen pasta även utan maskin. Degen behöver lite omtanke, och ju fler gånger du gör egen pastadeg desto lättare blir det att känna när den får rätt spänst.

Recept på enkel pastadeg

Till en sats pastadeg behöver du 4 dl durumvetemjöl, 2 äggulor, 2 hela ägg, 2 msk vatten och 2 msk olja. Du kan göra degen på diskbänken eller på en skärbräda. Men det går också bra att göra pastadegen i en skål.

  • Häll i durumvetemjölet i skålen. Gör en liten grop i mjölet och knäck 2 hela ägg och tillsätt ytterligare 2 äggulor i gropen.
  • Tillsätt 2 msk olivolja och 2 msk vatten och börja jobba in mjölet i äggen med en gaffel. Om degen känns för torr kan du ta lite olja eller vatten till. När mjölet och ägget är blandat är det enklast att arbeta ihop den med händerna.
  • När du har en deg som håller ihop kan du ta ut den på en skärbräda och arbeta den smidig i 10 minuter. Anledningen till att man måste arbeta med degen så länge är för att sträcka ut glutenproteinet, så att degen blir mer elastisk och man får upp spänstigheten i pastan.
  • Rulla in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter.

Att arbeta med en pastamaskin

Tryck ut degen litegrann så att den kan gå igenom den tjockaste inställningen på pastamaskinen. Kör den ett par gånger på den storleken. Ett tips är att sätta ihop ändarna på pastadegen, så att man kör en rundel igenom maskinen. Sen arbetar du dig ner i tunnare och tunnare storlek. Därefter väljer du vilken pastasort du vill laga och kör pastan genom till exempel en pappardelle- eller linguine-delare.

Om du inte har en pastamaskin går det bra att kavla degen och skära den i plattor eller tagliatelle med en vass kniv. Försök att kavla riktigt tunt, så blir pastan perfekt!

Koka i 2-5 minuter

Koka sedan pastan i saltat vatten i 2-5 minuter, beroende på vilken pastasort du har valt. Våga gärna låta pastan vara al dente, då får man ett härligt tuggmotstånd och spänstighet i rätten. Var inte heller snål med saltet. Beräkna 1 msk salt per liter vatten.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar