Hem Vegetariskt Maträtter med ost – 3 vegetariska recept

Maträtter med ost – 3 vegetariska recept

av Malin Toverud

Det är så härligt med ost som smälter i ugnen och blir till ett knaprigt täcke på en gratäng. Eller varför inte lyxa till det med en krämig blåmögelost till dessert? Ost tillverkas genom att proteinet och fettet i mjölk koagulerar och skiljs från de vattenlösliga ämnena, den så kallade vasslen. Det är vanligast att göra ost av mjölk från kor, getter eller får – men det finns även ost tillverkad av mjölk från buffel och älg.

Hör du också till dem som älskar ost? Här har vi samlat några enkla rätter där osten är i fokus. De är superenkla att laga och blir ljuvligt goda. Vilken är din favorit?

Ostgratinerad zucchini

Om du tycker om gratinerad ost så är den här förrätten en perfekt start på middagen.

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skölj och dela 2 zucchini på längden. Gröp ur den mittersta delen med en sked och häll zucchiniköttet i en bunke (spara 1 cm kött på alla kanter i de urgröpta delarna).
  • Pressa 1 vitlöksklyfta ner i bunken och tillsätt 1 dl crème fraîche, 100 g riven parmesanost, 2 tsk dijonsenap och 2 tsk torkad timjan.
  • Klicka ut blandningen i de urgröpta zucchiniskalen och toppa med ytterligare parmesan. Gratinera i mitten av ugnen i 15 minuter. Blir ljuvligt gott!

Mac and cheese

Den ultimata osträtten är den amerikanska klassikern Mac and Cheese.

  • Koka Cavatappi-pasta (den pastan som ser ut som korkskruvar) enligt anvisningen på förpackningen.
  • Smält 50 g smör i en kastrull. Tillsätt 6 dl mjölk, 2 dl matlagningsgrädde, 0,5 tsk paprikapulver, 1 krm muskot, 0,5 tsk salt, 1 tsk dijonsenap och 5 droppar Worcestershiresås i kastrullen.
  • När blandningen är varm tillsätter du 150 g cheddarost (det fungerar bra med förpackade ostskivor som finns att köpa till hamburgare) och 150 g riven parmesan.
  • Rör tills osten har smält.
  • När pastan är färdigkokt, häller du av pastavattnet och häller sedan ner pastan i ostsåsen. Servera med gröna ärtor och rostad lök.

Cheesecake i glas med Oreo och vit choklad

Den här efterrätten är superenkel att göra och blir försvinnande god. För 4 portioner behöver du 200 g färskost.

  • Vispa färskosten med 2 msk vatten.
  • Smält 100 g vit choklad i micron eller över ett vattenbad. Vänd ner den vita chokladen i färskosten och blanda väl.
  • Lägg 10 Oreo-kakor i en plastpåse och krossa med en kavel.
  • Skölj 2 dl färska bär (gärna hallon, blåbär eller björnbär).
  • Varva färskostkrämen, Oreo-krosset och bären i olika lager i ett glas. Toppa med rostade nötter och några av bären.

Du kanske också gillar