Hem Vegetariskt Fira vegetariska dagen med en enkel och god middag

Fira vegetariska dagen med en enkel och god middag

av Malin Toverud

Den 1 februari firar vi den vegetariska dagen, och då passar det perfekt att laga en god och enkel vegetarisk middag. Oavsett om du är vegetarian eller om du bara försöker få in mer vegetarisk kost i ditt liv, så är det roligt med nya recept. Här har vi satt ihop en vegetarisk meny med varmrätt och efterrätt. Vilken är din favorit bland vegetariska rätter?

Ramen med tofu

Den här läckra ramenrätten är enkel att göra och går hem hos de flesta. För 4 portioner behöver du:

  • 6 vårlökar
  • 30 gram färsk ingefära
  • 3 msk sesamolja
  • 200 gram Shiitakesvamp
  • 3 msk soja
  • 1,5 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongstärningar
  • 450 gram tofu
  • 4 ägg
  • 2 morötter
  • 1 burk majs
  • Sesamfrön för garnering

Så här gör du:

  • Skär tofun i stavar och blanda med 1 msk av sojan och 1 msk av sesamoljan. Blanda väl och låt stå och marinera.
  • Koka äggen löst och låt sedan svalna.
  • Slanta den vita delen av vårlökarna tunt. Skär långa strimlor av den gröna delen, som du sedan sparar till garnering.
  • Skala ingefäran. Hur du skalar på bästa sätt kan du läsa mer om här>>. Skär sedan ingefäran i tunna skivor.
  • Stek lök och ingefära i lite olja i en stekgryta. Tillsätt 2 msk sesamolja.
  • Skiva svampen och häll ner i grytan. Tillsätt 2 msk soja och stek tills svampen blivit mjuk.
  • Tillsätt vattnet och buljongtärningarna och koka upp.
  • Skala morötterna och släng skalet, fortsätt sedan att strimla morötterna med potatisskalare.
  • Tillsätt morötterna, majsen och ramennudlarna och koka enligt instruktionen på förpackningen.
  • Stek tofun i varm stekpanna tills den fått fin färg.

Häll upp ramen i 4 portionsskålar. Toppa med stekt tofu, ägghalvor, den gröna delen av vårlöken och sesamfrön.

Enkel hallondröm

Den här efterrätten är superenkel att göra och blir fräsch och god. Till 4 portioner behöver du:

  • 2 dl tinade hallon (eller färska om du har det)
  • 4 dl vaniljkvarg
  • 2 dl granola
  • 50 gram mörk choklad

Så här gör du:

  • Ta fram 4 portionsglas och börja montera efterrätten.
  • Börja med ett lager vaniljkvarg, sedan ett lager granola och därefter ett lager med tinade bär.
  • Ta sedan ytterligare ett lager kvarg och sedan granola. Toppa med bären.
  • Riv chokladen och strössla på toppen.

Det går bra att byta ut bären mot färska frukter som kiwi, äpple eller mandarin. Prova dig fram och gör en fruktdröm som passar din smak.

Du kanske också gillar