fbpx
Hem DryckKaffe Vilken tid på dygnet ger kaffet störst effekt?

Vilken tid på dygnet ger kaffet störst effekt?

av Malin Toverud

Många behöver kaffe för att komma igång på morgonen. Och nu under de mörka månaderna kan man behöva ett par extra koppar per dag. Hur många koppar är okej att dricka och finns det tidpunkter man inte bör dricka kaffe? Vi reder ut när kaffet ger störst effekt.

Finländare och svenskar tillhör dem som dricker mest kaffe per capita. Många har kaffemaskiner på jobbet och dessutom köper man “take away”-latte på caféet och tar sig gärna en kopp efter middagen.

Varför blir man pigg av kaffe?

Ett ämne som heter adenosin utsöndras från våra celler under dagen och gör oss tröttare. Det är också det ämne som får oss att somna på kvällen. Bertil Fredholm, professor vid Karolinska Institutet, är en av alla som har forskat på området. Han upptäckte, tillsammans med en grupp kollegor på 1970-talet, att koffeinet i kaffet binder receptorer i kroppen som är ämnade för adenosinet, vilket gör att de inte är tillgängliga för det tröttande medlet. Signaler som normalt gör oss trötta uteblir och vi blir piggare än vad vi skulle varit om vi inte hade tagit den där koppen kaffe. Men det gäller bara tills koffeinet brutits ner, därefter känner vi av tröttheten igen.

Från hälsoskadligt till helt okej

För 50 år sedan rapporterade forskare om diverse hälsorisker med kaffe. Man hade sett tecken på ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar och vissa cancertyper om man drack kaffe. År 1991 hamnade kaffet till och med på Världshälsoorganisationens lista över “möjligen cancerframkallande” kostfaktorer.

Senare studier motsade de första. Och det visade sig att det var kokkaffet som var boven – det innehöll nämligen kolestrolhöjande ämnen. Bryggkaffe är mer eller mindre fritt från dessa ämnen, eftersom skadliga så kallade diterpener fastnar i kaffefiltret. Flera studier har också visat att kaffekonsumtion är kopplad till minskad diabetesrisk.  

Fler studier behöver säkerligen göras i ämnet, men tills dess är tipset att dricka kaffe så länge du mår bra av det och sluta dricka kaffe om du mår dåligt av det. 

När ska man då dricka kaffet?

Många menar att om man skippar den sista koppen kaffe på kvällen så går det lättare att somna. Forskning visar dock att man måste sluta dricka kaffe ännu tidigare på dagen. Det tar 3-7 timmar för koffeinet att brytas ner, så egentligen påverkar nästan hela dagens kaffekonsumtion koffeinhalten vid läggdags.

Den första koppen kaffe ska man enligt en brittisk studie ta lite senare än man tror. Direkt på morgonen är man relativt pigg, vilket beror på att man har en hög mängd kortisol i kroppen. De brittiska forskarna menar att den optimala tiden för dagens första kopp kaffe är mellan nio på morgonen och halv tolv på förmiddagen. Hormonet kortisol, som koffeinet samverkar med, är nämligen som svagast vid den tiden. 

Det beror dock på när du kliver upp på morgonen. Ju tidigare du kliver upp, desto tidigare kan du ta din första kopp kaffe.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar