fbpx
Hem DryckVin Fira med svenskt bubbel på nyår

Fira med svenskt bubbel på nyår

av Malin Toverud

I år känns det extra bra att fira in det nya året och lämna 2020 bakom sig. På tolvslaget är det många som tar fram en flaska bubbel. Vill man inte dricka champagne kan det passa bra med en flaska svenskt bubbel. På Systembolaget finns en hel del svenska sorter att botanisera bland. Här har vi plockat fram 5 kandidater till nyårsvinet.

Systembolaget

Skepparps Grand Prix 2019 – 298 kronor

En mousserande nyhet är Skepparps Grand Prix, gjord på Solarisdruvor, från Skeppards Vingård. Vingården omfattar fyra hektar belägna på en sydsluttning i Verkaåns naturreservat. Vinet är gjort enligt traditionell metod där vinet fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Systembolaget beskriver smaken som fruktig och mycket frisk med inslag av gröna äpplen, kex, krusbär, svartvinbärsblad, örter och citron. Det här vinet ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment, vilket innebär att det finns i begränsad volym under en kortare tid.

Systembolaget

SAV 1785 Pétillant Naturel – 119 kronor

Det här ekologiska och veganvänliga bubblet kommer från SAV Winery. Det är en ordervara på Systembolaget, men finns i lager i vissa butiker. Smaken beskrivs som fruktig med liten sötma och med inslag av gröna äpplen, björksav, örter, honung och citrus. Det smakar som bäst om det serveras vid 8-10 grader och passar bra som sällskapsdryck, men även till rätter av fisk och ljust kött, eller till lättare vegetariska rätter.

Systembolaget

Ebba Brut 2018 – 299 kronor

En nyhet från Skåne är Ebba Brut från Flädie Vingård och Vinproduktion i Lomma kommun. Vinet ingår i sortimentet lokalt och småskaligt på Systembolaget, vilket innebär att det säljs i upp till 10 butiker inom 15 mil från tillverkningsorten. Smaken beskrivs som fruktig, ungdomlig och mycket frisk med inslag av gröna äpplen, krusbär, örter och citron. Systembolaget rekommenderar vinet som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. Det bör serveras vid 8-10 grader.

Systembolaget

Josefinelust 2019 – 299 kronor

Ytterligare en nyhet i Systembolagets sortiment är Josefinelust, gjord på blandade druvsorter från Kullbergs Vingård. Vingården omfattar 14 hektar och består av solaris, souvignier gris och muscaris, men även blå druvsorter som pinot nova och cabernet noir. Druvorna skördas i slutet av september, och vinet har lagrats tio månader tillsammans med sin jästfällning innan så kallad degorgering. Smaken beskrivs som fruktig, nyanserad och mycket frisk med inslag av gröna äpplen, apelsinblommor, vita blommor, mineral, kex och lime. Det var serveras vid 8-10 grader och passar som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. Vinet ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Systembolaget

Wild Strawberry Sparkling – 80 kronor

Det här härligt rosa bubblet smakar bärigt och har en mycket söt smak med tydlig karaktär av smultron. Vinet ingår i Systembolagets fasta sortiment och är en del av fjärde generationen Åkessons verksamhet på Österlen. Drycken rekommenderas att serveras vid 8 grader och passar som sällskapsdryck, men också till bärdesserter. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar