Hem Fisk Så lägger du in sill

Så lägger du in sill

av Malin Toverud

På julbordet har sillen en självklar plats. Har du tröttnat på burkarna som finns att köpa i livsmedelsbutiken? Då kanske du ska prova att lägga in din egen sill. Med inläggningssill blir det busenkelt och riktigt gott. Tänk på att sillen blir godare om den får stå till sig i kylskåp och dra åt sig av smakerna – lägg därför in din sill ett par dygn innan den ska ätas. Här har vi samlat två klara sillsorter och två krämiga varianter.

Sill med purjolök och morot

Den här klara sillsorten är riktigt läcker. Till en burk sill behöver du 1 burk inläggningssill (420 gram).

  • Häll upp 0,5 dl ättiksprit (12%), 2 dl socker och 1,5 dl vatten i en kastrull.
  • Tillsätt 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar, 10 kryddpepparkorn, 5 kryddnejlikor och 1 lagerblad.
  • Koka upp och rör tills sockret löst sig.
  • Ta av kastrullen från plattan och låt svalna.
  • Häll av inläggningssillen och klipp i centimeterstora bitar.
  • Skala och slanta 1 morot och skölj och slanta 1/2 purjolök.
  • Varva sillbitar och grönsaker i två glasburkar och häll på lagen.
  • Förslut och förvara i kylskåp.

Löksill med schalottenlök

Löksillen gör du med samma ättikslag som sillen med purjolök och morot. Ett tips är att göra dubbel sats av lagen och sedan göra båda sorterna samtidigt.

  • Häll upp 0,5 dl ättiksprit (12%), 2 dl socker och 1,5 dl vatten i en kastrull.
  • Tillsätt 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar, 10 kryddpepparkorn, 5 kryddnejlikor och 1 lagerblad.
  • Koka upp och rör tills sockret löst sig.
  • Ta av kastrullen från plattan och låt svalna.
  • Häll av 1 förpackning inläggningssill (420 gram) och klipp i centimeterstora bitar.
  • Skala och skiva 1 röd lök och 1 schalottenlök.
  • Varva lök och sillbitar i glasburkar och slå på lagen.
  • Förslut och låt vila i kylskåp i minst ett dygn innan du äter sillen.

Skärgårdssill

Det här är min favorit. Skärgårdssillen läggs i en krämig röra med smak av citron, med stenbitsrom och dill.

  • Häll av 1 förpackning inläggningssill och klipp i centimeterstora bitar.
  • Rör ihop 1,5 dl majonnäs, 1,5 dl crème fraîche, 1 kruka hackad dill, 1 kruka finhackad gräslök, 2 tsk juice från en pressad citron och 50 gram röd stenbitsrom. Smaka av med salt och peppar.   
  • Vänd ner sillbitarna och häll över i glasburkar.
  • Låt stå i kylskåp minst 1 dygn innan servering.

Supersnabb senapssill

Den här enkla sillen blir riktigt god. Det enda du behöver är 1 förpackning inläggningssill, 1 burk gravlaxsås och 1 kruka dill.

  • Häll av sillen och klipp i centimeterstora bitar.
  • Lägg sillbitarna i en glasburk och häll på gravlaxsåsen. Rör runt.
  • Hacka dillen och blanda ner i sillen. Mums!

Ett tips är att ta med en burk egengjord sill om du ska gå bort på glöggmys, det är en uppskattad present inför jul.

Du kanske också gillar