Hem Snacks Gör eget godis – gott och enkelt

Gör eget godis – gott och enkelt

av Malin Toverud

Godis är gott och går faktiskt att göra själv. När du gör eget godis vet du precis vad som är i det och behöver inte vara orolig för att du och barnen får i er massa konstiga tillsatser. Här har vi samlat 3 recept på godis som går att göra själv.

Gröna och röda hårda karameller

De här färgglada karamellerna går enkelt att göra, men smeten blir varm så var försiktig när du hanterar den.

  • Häll i 3 dl socker, 1 dl vit sirap (eller glukossirap) och 1 dl vatten i en kastrull.
  • Koka upp och rör tills sockret har smält.
  • Koka sedan utan att röra till smeten har en temperatur på 145 grader.
  • Ta kastrullen från plattan.
  • Häll hälften av smeten i en annan kastrull.
  • Blanda ner 0,5 krm jordgubbsarom och 5 droppar röd karamellfärg i den ena kastrullen och 0,5 krm päronarom och 5 droppar grön karamellfärg i den andra.
  • Klicka ut smeten i bollar på ett bakplåtspapper. Ett tips är att använda två teskedar för att forma bollarna.

Låt stelna och njut!

Fudge med vit choklad

Fudge som smälter i munnen är oslagbar. Det här enkla receptet ger en fantastisk god kola. Hemligheten är att inte koka smeten till för hög temperatur, då håller sig din fudge len och mjuk.

  • Blanda 1,5 dl vispgrädde, 1,5 dl socker, 1 dl vit sirap och 1 tsk salt i en kastrull.
  • Koka upp och rör tills sockret har smält.
  • Koka utan lock tills smeten har en temperatur på 123 grader.  Dra av kastrullen från värmen.
  • Rör ner 100 gram vit choklad (i bitar) och 50 gram smör i smeten och rör tills chokladen har smält.
  • Häll ut smeten i en form med bakplåtspapper (20×30 cm).
  • Låt svalna och skär sedan fudgen i bitar. Mums!

Cake pops med strössel

Gör egna chokladklubbor med sockerkaka. De här blir garanterat en succé på barnkalaset eller som fika. Har du en sockerkaka i frysen, så är det bara att ta fram och tina. Annars får du baka en ny. Se bara till att den har svalnat innan du gör smeten till klubborna.

  • Mixa 1 sockerkaka (500 gram) med 150 gram färskost till en smidig smet.
  • Rulla bollar av smeten och lägg på en tallrik.
  • Ställ in tallriken i frysen i 30 minuter.
  • Smält 300 gram vit eller mörk blockchoklad (eller 150 gram av varje sort om du vill göra både vita och bruna klubbor) i micron eller över ett vattenbad.
  • Doppa ena änden av ett träspett i choklad och stick in i varje boll. (Det går bra att använda grillspett eller glasspinnar.) Låt stelna någon minut.
  • Doppa sedan hela bollen i choklad och doppa sedan i strössel.
  • Stick ner pinnen i till exempel en äggkartong för att stelna.

Ett tips är att ta med sig några klubborna som gå bort-present. Klä in varje klubba i lite cellofanpapper och knyt en rosett med ett presentband.

Du kanske också gillar