fbpx
Hem DryckÖl Julöl – här är 6 mustiga nyheter

Julöl – här är 6 mustiga nyheter

av Malin Toverud

Julöl hör julbordet till. Systembolaget släpper varje år ett antal nyheter och här har vi samlat 6 av dess sorter. Alla dessa är lokalproducerade och säljs bara på Systembolag i närheten av tillverkningsorten. Du hittar ölen i de lokala butikerna från och med den första december. Ofta går det dock bra att få varan beställd till din egen butik. Vilken sort är du sugen på att testa?

Marbäcks Julöl – 27:70 kronor

Systembolaget

Den här brunröda ale-ölen har enligt Systembolaget en maltig smak med inslag av vörtbröd, choklad, torkade dadlar, knäck och apelsin. Den ska serveras vid 10-12 grader och passar – förutom som sällskapsdryck – till fläsk-, lamm- och nötkött. Den här julölen tillhör sortimentet “Lokalt & Småskaligt” och säljs därför endast i upp till 10 butiker i närheten av tillverkningsorten.

Mora julöl – 25:90 kronor

Systembolaget

Mora Bryggeri står för en mörk altbier med rödbrun färg. Ölen har en maltig smak med inslag av mörk sirap, pomerans, torkade dadlar och kavring. Den innehåller kornmalt och humle och ska serveras vid 8-10 grader. Den här ölen fungerar utmärkt som sällskapsdryck och till smakrika vegetariska rätter.

Julöl Trosa Ölkompani – 29:90 kronor

Systembolaget

En mörk lager kommer från Trosa ölkompani med maltig smak med inslag av vörtbröd, mörksirap, torkad frukt, choklad och apelsin. Ölen innehåller korn- och vetemalt och passar bra till fläsk, lamm och nöt. Den smakar som bäst när den serveras vid 8-10 grader.

Östgöta Julöl – 24:90 kronor

Systembolaget

Tycker du om oklara ölsorter kan Fors Bryggeris brown ale vara något för dig. Den är gjord på vetemalt och humle av sorterna chinook, summit och saaz. Smaken beskrivs av Systembolaget som maltig och kryddig med tydlig beska och liten sötma. Det är en smak med inslag av fruktkaka, kryddnejlika, torkade fikon och apelsinskal. Precis som de flesta av de övriga sorterna passar den här ölen till rätter av fläsk-, lamm- och nötkött.

Lunds julöl Björnen sover Brown Ale – 23:90 kronor

Systembolaget

Lundbryggeriet bjuder i år på en ale med kornmalt. Smaken beskrivs som maltig med tydlig beska och med inslag av mörkt knäckebröd, torkade aprikoser, pomerans och sirap. Den bör serveras vid 6-8 grader och passar precis som Marbäcks Julöl till fläsk-, lamm- och nötkött.

Qvarnens Julöl – 49:90 kronor

Systembolaget

Qvarnens brygghus gör den här mellanmörka lagern av kornmalt och humle. Smaken beskrivs som maltig med inslag av sirapslimpa, knäck, torkade aprikoser, nötter och pomerans. Den är ölen ska serveras vid 10-12 grader och passar utmärkt som sällskapsdryck.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar