Taco på fredagar är ett perfekt sätt att fira in helgen på. Ofta är det en rätt som både små och stora tycker om, och som inte kräver så mycket förberedelser. Har du tröttnat på dina vanliga tacos? Här kommer lite inspiration att variera fredagsmyset på.
Nachotallrik med avokado och gräddfil
Nachotallrik är ett härligt sätt att äta tacos på. Det blir mer likt plockmat och precis som vanliga tacos kan man anpassa ingredienserna utifrån vad man själv tycker om. Kanske barnen inte vill ha lök på sin del till exempel – då kan man göra en plåt i ugnen med en barndel och en vuxendel. Eller varför inte en del för varje person i middagssällskapet. Här kommer en variant med köttfärs, avokado och lök – lägg bara till det du gillar och ta bort det du inte vill ha.
Du behöver 1 påse tortillachips, 1 röd lök, 500 g köttfärs, 1 påse tacokryddmix, 2 dl gräddfil, 1 burk salsasås, 200 g riven ost, 2 mogna avokado. Sätt ugnen på 175 grader. Stek köttfärsen i en stekpanna i olja. Tillsätt 1 påse tacokryddmix och 1,5 dl vatten. Strö ut tortillachips på en plåt med bakplåtspapper. Klicka ut tacofärsen och salsasåsen på chipsen och strö över hackad rödlök. Toppa med riven ost. Tillaga i mitten av ugnen i 10 minuter, eller tills osten har fått fin färg. Under tiden delar du avokadon på hälften, tar ut kärnan och tärnar innehållet. Ta ut plåten ur ugnen. Strö över avokadotärningarna och klicka ut gräddfilen. Mums!

Tacotårta med grönsallad
Den här tacotårtan är supergod och blir festlig till middagen eller kalaset. Sätt ugnen på 225 grader. Stek 500 g köttfärs i olja i en stekpanna. Blanda i 1 påse tacokryddmix och tillsätt 1,5 dl vatten. Låta koka i 5 minuter. Tillsätt 0,5 burk majs (spara halva burken till servering) och 1 burk salsasås i köttfärsen. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform och varva 1 paket mjuka tortillabröd (8 stycken) med köttfärsröran. Börja med ett bröd, lägg på ett lager köttfärs, sedan ett nytt bröd och så vidare. På toppen ska du ha ett lager köttfärs och sedan ett lager med riven ost (1,5 dl). Tillaga i ugnen i ungefär 10 minuter, eller tills osten har smält. Gör en enkel sallad med isbergssallad och gurka. Servera tacotårtan med salladen, gräddfil och majs.
Kyckling- eller avokadotaco i mjuk tortilla
Variera gärna dina tacos med kyckling. För 4 portioner behöver du 500 g kycklingfiléer. Marinera kycklingen med rivet skal och pressad saft från 2 lime, 1 msk olivolja, salt och peppar. Strimla ner kycklingen i marinaden och låt ligga där i 30 minuter. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen tills den är helt genomstekt. Servera i hårda tacoskal med majs, gräddfil och avokado- och tomater i tärningar.
Vill du ha en helt vegetarisk variant byter du ut kycklingen mot skivad avokado och blandar 1 hackad röd lök, 1 burk små vita bönor och 2 dl gräddfil. Klicka ut bönblandningen i tortillabrödet och toppa med den skivade avokadon, majs och örtsalt.
