Hem DryckVin Svenska efterrättsviner och passande desserter

Svenska efterrättsviner och passande desserter

av Malin Toverud

Om du bestämmer dig för att lyxa till det under helgmiddagen så väljer du ut passande viner till dina rätter. Många har ett hum om vilka röda och vita viner som passar till olika rätter, men hur är det med efterrättsviner? Här har vi plockat fram några svenskproducerade viner som finns att köpa på Systembolaget och matchar ihop dem med en passande dessert. Har du testat några av dessa?

Pommes Feliz och äppeltarte

Systembolaget

“Skånska Spritfabriken Pommes Feliz av Kim Paulin, 2017” för 198 kronor kommer från producenten Skånska Spritfabriken och ingår i Systembolagets lokala sortiment. Det är ett starkvin med en mörk, gyllengul färg som ska serveras kyld och passar till frukt- och bärdesserter. Smaken beskrivs som fruktig och söt med inslag av fat, röda äpplen, pomerans, nötter, tropisk frukt och vanilj.

Så här gör du äppeltarte:

  • Pajskal: blanda 125 gram rumsvarmt smör med 3 dl vetemjöl, 1 msk socker och 2 msk vatten.
  • Tryck ut degen i en smord pajform och förgrädda i ugn i 225 grader i 10 minuter.
  • Äppelfyllning: Skala, kärna ur och skiva 5 äpplen i tunna skivor.
  • Blanda äppelskivorna med 2 msk socker, 2 tsk kanel och 3 msk ljus sirap.
  • Lägg ut äppelskivorna i pajskalet och grädda pajen i ugnen i 15 minuter, eller tills äpplena blivit mjuka. Servera med vaniljsås.

Sahtipaja Red Skull och pavlova

Systembolaget

Om du verkligen vill lyxa till det så kanske “Sahtipaja Red Skull” för 425 kronor kan vara något? Det är en mörkröd mjöd gjord av honung och hallon från producenten Sahtipaja i Sätila utanför Göteborg. Mjöden tillhör sortimentet Lokalt & Småskaligt på Systembolaget och säljs i lokala butiker i närheten av tillverkningsorten. Smaken beskrivs som bärig och mycket söt med tydlig karaktär av hallon med inslag av honung och kryddor. Drycken ska serveras vid 14-16 grader och passar till frukt- och bärdesserter.

Så här gör du pavlova:

  • Vispa 4 äggvitor och 3 dl socker till ett fast skum.
  • Tillsätt 1,5 tsk maizena och rör försiktigt.
  • Klicka ut marängen till 2 bottnar på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen i 125 grader i 45 minuter.
  • Vispa 3 dl vispgrädde och montera din Pavlova. Underst har du ena marängbottnen, därefter hälften av grädden och sedan ett lager med 1 dl färska bär. Sedan den andra marängbottnen, resten av grädden och ytterligare 1 dl bär.

Åhus Guld med ädelostpäron

Systembolaget

Från Vingården i Åhus kommer fruktvinet “Åhus Guld 2018” som ingår i Systembolagets lokala sortiment. Det kostar 148 kronor och beskrivs ha en fruktig, söt, påtagligt frisk smak med inslag av röda äpplen, citrus, kanel, örter och honung. Vinet smakar som bäst när det serveras vid 8-10 grader och passar desserter och grönmögelost.

Så här gör du ädelostpäron:

  • Dela 2 päron i hälften på längden. Ta ut kärnhuset.
  • Lägg päronhalvorna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Ringla över flytande honung (2 msk) och ställ in i ugnen i 225 grader i 10 minuter.
  • Ta ut plåten och smula 150 g ädelost och 5 krossade pepparkakor över päronen.
  • Grädda ytterligare 10 minuter i ugnen. Servera med vaniljglass.

Du kanske också gillar