fbpx
Hem Bakning Så här gör du ett eget pepparkakshus

Så här gör du ett eget pepparkakshus

av Malin Toverud

Att göra ett pepparkakshus är ett supermysigt pyssel inför julen. Det blir också ett fint pynt att ha framme på bordet. Man kan lägga ribban på olika nivåer, känn efter vad som passar dig. Det finns färdiga byggsatser att dekorera och sätta ihop, man kan rita sitt eget hus och använda färdig köpedeg eller så går man “all-in” och göra både egen deg och egna ritningar.

Dekorera med kristyr och godis

Jag tycker att det brukar bli superfint med en färdig byggsats, om man lägger ner tid och kärlek på dekorationen. Egen kristyr kan du göra med äggvita, florsocker och citronsaft.

Blanda 1 äggvita med 4 dl florsocker med en gaffel.

Droppa i citronsaft (ca 1 tsk). Du kan reglera tjockleken på kristyren med florsocker och citron. Är kristyren för tunn häller du i mer florsocker och är den för tjock tar du några droppar ytterligare citronsaft. Kristyren ska vara trögflytande, då har den rätt konsistens och torkar bra.

Spritsa ut kristyren på husdelarna, antingen med en sprits eller en 3-liters plastpåse som du klipper ett litet hål i, i ena hörnet. Ett tips är att blanda i några droppar karamellfärg i kristyren, det blir en härlig färgklick på bygget. Tänk i sådant fall på att karamellfärger tillför vätska, så var lite försiktig med citronsaften. Innan kristyren har torkat sätter du fast godisar – lämpliga sorter är polkagrisar, geléhallon och chokladlinser.

Gör eget klister

När delarna är dekorerade är det dags att montera ihop huset. Det finns “klister” att köpa på tub i livsmedelsaffärer. Min erfarenhet är dock att det inte fungera så bra och kan sluta med att huset faller ihop. Jag har bättre erfarenhet av kristyr man köper på tub, även om jag tycker att den kristyren man gör själv blir bättre. 

Eget klister är busenkelt att göra. Det enda du behöver är strösocker! Värm 3 dl strösocker i en torr stekpanna. Rör hela tiden så att sockret inte klumpar sig. När sockret är helt smält är det dags att börja klistra. Var försiktig, sockret är mycket varmt och klibbar gärna fast på huden och lämnar brännblåsor efter sig. Det gäller också att vara snabb så att sockret inte bränns vid.

Gör upp en strategi för vilka delar du ska klistra ihop i vilken ordning. Jag brukar klistra ihop en gavel med en långsida, och sedan andra gaveln med den andra långsidan, och sen klistrar ihop de båda delarna med varandra. Därefter sätter jag på taket. Ta hjälp av en tesked och smeta på klistret på gavelkanterna där taket har kontakt med resten av huset. Börja med ena takdelen. När den väl är på plats så fyller du på med klister på alla delar där taket har kontakt med huset. Sedan är det dags att klistra fast den andra takdelen. Smeta på rikligt med klister längst upp där de båda takdelarna möts. Sen är det bara skorstenen kvar, och där är det enklast att bara doppa kanterna direkt i stekpannan och klistra ihop.

Placera gärna huset på en skärbräda eller en bricka och lägg lite bomull runt huset. Om du vill kan du skapa en trädgård med granar och annat fint runt huset. Genom snötäcket kan en och annan dekorationssvamp (sådana som man brukar ha i adventsljusstaken) få titta fram.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar