fbpx
Hem Bakning Baka i långpanna – 3 enkla recept

Baka i långpanna – 3 enkla recept

av Malin Toverud

Ska du bjuda på kalas eller vill baka för att frysa in? Då är det perfekt att baka i långpanna. Med en långpanna är det är enkelt att göra stora volymer av en kaka eller tårta som räcker till många. Här har vi samlat några enkla och goda recept.

Silviakaka
Bild: Arla Köket

Silviakaka

Silviakaka är kanske den mest ultimata långpannekakan. Den här fluffiga kakan med vaniljglasyr går hem hos både stora och små.

  • Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper.
  • Vispa 4 ägg och 4 dl socker poröst i en bunke. Tillsätt 4 dl mjöl, 2 tsk bakpulver och 2 dl mjölk och rör ihop till en smidig smet.
  • Häll ut smeten i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Under tiden förbereder du glasyren.
  • Smält 250 g smör i en kastrull. Tillsätt 2,5 dl socker och rör ihop till en smidig massa. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt 3 äggulor och 1,5 msk vaniljsocker.
  • Ställ kastrullen på plattan igen och värm under omrörning. När första bubblan syns tar du av kastrullen från plattan igen och låter svalna något.
  • Häll ut glasyren på kakan (se till att kakan har svalnat innan) och bred ut med en slickepott. Strö över kokos och ställ svalt för att stelna. Mums!
Brownie i långpanna

Brownie i långpanna

För chokladälskaren är den här brownien i långpanna ett måste.

  • Sätt ugnen på 175 grader och lägg bakplåtspapper i en långpanna.
  • Smält 500 g smör och rör ner 4 dl kakao i kastrullen.
  • I en bunke vispar du 8 ägg och 9 dl socker till en jämn smet.
  • Tillsätt 1 tsk salt, 4 krm vaniljsocker, 200 g rostade hasselnötter (hackade), 6 dl mjöl och 1 tsk bakpulver. Vänd ner den varma kakaoblandningen i smeten och blanda.
  • Häll ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. När kakan har svalnat kan du pudra över den med florsocker och toppa med hackade nötter.
Marängtårta
Bild: Icakuriren

Marängtårta med grädde och jordgubbar

Den här marängtårtan är perfekt att baka när du ska bjuda släkten på födelsedagskalas. Beroende på hur många gäster som kommer kan du göra flera plåtar. Då använder du kakan från en plåt som botten och kakan från en annan plåt som det översta lagret. Vill du bara göra en 10-bitarstårta så räcker det med en plåt, då halverar du helt enkelt botten och placerar ena halvan ovanpå den andra.

  • Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper.
  • Till en 10-bitarstårta vispar du 100 g smör och 1,5 dl socker fluffigt. Tillsätt 5 äggulor (äggvitorna sparar du till nästa steg) och vispa till en jämn smet.
  • Tillsätt 2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver, 2 dl mjöl och 1 dl mjölk (gärna röd) och vispa ihop. Häll ut smeten i långpannan.
  • Till maränglagret vispar du ihop de 5 sparade äggvitorna med 2,5 dl socker. Använd en elvisp och vispa tills marängen är fast. Ett test för att se om marängen är tillräckligt fast är att vända skålen upp och ner och se att marängen sitter kvar i botten av bunken.
  • Bred ut marängen över kaksmeten och grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. När kakan har svalnat skär du kakbottnen i hälften.
  • Vispa 3 dl grädde och bred ut hälften av grädden mellan lagren och hälften ovanpå tårtan. Toppa med halverade jordgubbar.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar