Studenten stundar och det är värt att fira. Firandet blir troligtvis annorlunda även i år. Låt oss hoppas på fint väder så att man kan samla nära och kära för en mottagning i det gröna.
Oavsett om du samlar dina vänner i en park, i skogen eller på din egen altan är det praktiskt och gott med plockmat. Här har vi samlat några recept på snittar som passar bra till studentfirandet.
Rågkaka med färskostkräm och rostbiff
De här snittarna är enkla att göra och blir lyxigt goda.
Du behöver:
- 150 gram rostbiff
- 10 rågkakor (eller tekakor)
- 200 gram färskost
- 1/2 rödlök
- 10 skivor smörgåsgurka
- 1 krm cayennepeppar
- 20 körsbärstomater
- 20 tandpetare
Gör så här:
- Dela alla rågkakor i fyra delar.
- Skala och hacka rödlöken.
- Hacka smörgåsgurkan i små bitar.
- Blanda färskost med lök, gurka och cayennepeppar.
- Bred färskostkrämen på hälften av brödbitarna, och lägg resten av brödbitarna ovanpå krämen (så att det blir som en dubbelmacka).
Dela rostbiffen i 20 lika stor delar och snurra rostbiffen och sätt fast med en tandpetare på toppen av dubbelmackorna, och allra överst en körsbärstomat.
Krustad med äpple och skinka
De här krispiga krustaderna blir härligt syrliga med äpple som marineras i citronjuice.
Du behöver:
- 16 minikrustader
- 1,5 dl crème fraîche
- 1 äpple
- 100 gram rökt skinka
- 1/4 kruka rosmarin
- 1/2 citron
- 2 krm svartpeppar
Gör så här:
- Skala och kärna ur äpplet. Skär äpplet i små bitar.
- Skölj och hacka rosmarinen.
- Hacka skinkan i bitar.
- Blanda crème fraîche, skinka, hälften av äpplet, det mesta av rosmarinen (spara resten till garnering) och svartpeppar.
- Klicka i röran i krustaderna.
- Blanda resten av äppelbitarna med juicen från den halva citronen.
Toppa krustaderna med de syrliga äppelbitarna och färsk rosmarin. Supergott och fräscht!
Kavring med blåmögelost och bacon
Tycker du om mögelost så är det här en given favorit.
Du behöver:
- 8 skivor kavring
- 150 gram blåmögelost
- 1/2 paket bacon
- 1 päron
- Vitpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klipp baconet i små bitar direkt ner i en torr stekpanna. Stek baconet på hög värme så att det blir knaperstekt.
- Dela kavringskivorna på diagonalen.
- Dela blåmögelosten i 16 lika stora skivor.
- Skala och grovriv päronet.
- Lägg kavringskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
- Toppa med en skiva blåmögelost och rivet päron.
- Gratinera i ugnen i 10 minuter tills osten blivit lite mjuk.
Ta ut snittarna ur ugnen och toppa med knaperstekt bacon och nymalen peppar.