fbpx
Hem Bröd Baka bröd i långpanna

Baka bröd i långpanna

av Malin Toverud

Brytbröd är perfekt om man ska baka till många, eller om man vill baka för att frysa in. Genom att göra en stor sats och grädda brödet i långpanna får du många frallor direkt.

Här har vi samlat två enkla recept på bröd som passar att baka i långpanna.  

Morotsbröd med kvarg

Det här brödet är ljuvligt gott och saftigt. Det passar både som frukostbröd eller som tillbehör till soppa.

Du behöver:

  • 4 morötter
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl neutral kvarg
  • 50 gram jäst
  • 0,5 dl olja
  • 2 msk sirap
  • 4 dl vetemjöl
  • 9 dl rågsikt
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  • Skala och riv morötterna fint.
  • Smula ner jästen i en bunke.  
  • Värm mjölken till 37 grader.
  • Rör ut jästen med lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken – lite i taget. Se till så att jästen löses upp helt.
  • Tillsätt olja, morötter, salt, sirap, kvarg, vetemjöl och det mesta av rågsikten (spara lite till utbakningen).
  • Arbeta ihop till en deg och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda med resten av rågsikten.
  • Platta ut degen i en långpanna med bakplåtspapper.
  • Skär degen med en mjölad kniv i 24 rutor. Nagga degen med en gaffel.
  • Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
  • Grädda i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter.

Bryt isär brödet och servera varmt med en klick smör.

Grahamsbröd med linfrön

Det här brödet blir matigare ju grövre mjöl du använder. Brödet går att variera utifrån vilka mjölsorter du har hemma. Minst hälften av mjölet bör dock vara vetemjöl så att du får en smidig deg att arbeta med.

Du behöver:

  • 50 gram jäst
  • 7 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 4 dl rågsikt
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 ägg (till pensling)
  • 3 msk sesamfrön (att strö på brödet innan det gräddas)

Gör så här:

  • Smula ner jästen i en bunke.  
  • Värm vattnet till 37 grader.
  • Rör ut jästen med vattnet, lite i taget, tills jästen löst sig helt.
  • Blanda i olja, salt, honung, linfrön och solroskärnor.
  • Häll därefter i mjölet (spara lite av vetemjölet till utbakningen).
  • Knåda degen och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  • Häll ut degen i en långpanna med bakplåtspapper.
  • Skär degen med en mjölad kniv i 24 rutor. Nagga degen med en gaffel.
  • Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • När brödet har jäst klart penslar du det med ett lätt uppvispat ägg. Strö sedan över sesamfrön.
  • Grädda brödet i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter.

Servera brödet varmt med ost och en skiva paprika.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar