Sommaren är snart här och därmed även studenttider. Lättade restriktioner gör att man kan träffa nära och kära på mottagning utomhus. I mindre skala kan man även fira inomhus.
På studenten är det många gäster som kommer och går och det är svårt att hålla maten varm under en längre tid, så satsa gärna på en kall buffé. Många av komponenterna i en kall buffé går dessutom att förbereda dagen innan mottagningen.
Det är bra att börja buffén med bröd, därefter grönsallad sedan något matigare tillbehör som potatis- eller pastasallad. Avsluta med proteinet och eventuella såser och röror. Därefter kommer drycken – glöm inte något roligt alkoholfritt alternativ.
Bröd och tillbehör
Tänk på att inte plocka fram allt bröd på en gång, då blir det lätt torrt. Baguetter är trevligt att ha på en buffé. Men ha gärna även ett hårt, lyxigt alternativ – som till exempel hårt tunnbröd. Det kan ligga framme länge utan att bli tråkigt. Smör och ost är trevligt till brödet, men färskost går också bra.
Soppa och sallad
Nästa del av buffén bör bestå av sallad, antingen en blandad grönsallad eller små skålar med olika grönsaker i varje. Små glas med en kall soppa passar också bra att ha på den här delen av buffébordet.
Matiga sallader och pajer
Nu kommer vi till den lite mer matiga delen av buffén. Även de här rätterna kan du förbereda dagen innan kalaset. Här bjuder vi på ett läckert recept på en enkel pastasallad.
Pastasallad med mozzarella och soltorkade tomater
Här har vi räknat med 8 portioner, men eftersom salladen endast är en del av en hel buffé räcker den till betydligt fler.
Du behöver:
- 8 portioner pasta penne
- 6 msk olivolja
- 4 mozzarella
- 2 dl soltorkade tomater
- 2 gula paprikor
- 2 rödlökar
- 150 gram ruccola
- Salt och peppar
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
- Häll av vattnet och skölj pastan i kallt vatten.
- Blanda pastan med olivoljan (det går också att använda oljan som de soltorkade tomaterna har legat i).
- Tärna osten.
- Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
- Kärna ur och skär paprikan i bitar.
- Skala löken och skär i tunna skivor.
Blanda pastan med mozzarella, soltorkade tomater, paprika, lök och ruccola. Smaka av med salt och peppar.
Proteiner och såser
Sista delen av buffébordet består av de dyrare råvarorna – proteinet. Till en studentbuffé passar det bra med rostbiff eller tunt skivad kassler. Föredrar man kyckling kan man förbereda kycklingspett i ugnen som sedan får svalna. Lax är också ett trevligt alternativ – antingen kallrökt eller gravad. Till maten är det gott med en sås eller röra. Några enkla recept på kalla röror hittar du här >>
Avsluta med något sött
Det är alltid trevligt att avsluta med något sött. En jordgubbstårta, eller en köpt marsipantårta med studentmotiv, går alltid hem. Annars kan det vara trevligt med frukt eller dessertostar. Har man ont om förberedelsetid går det utmärkt att ställa fram en skål med godis med papper på – till exempel dumlekolor eller fruktkolor.