Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 9

Veckans enkla recept – vecka 9

av Maria Starberg

Solen börjar värma, blåsipporna knoppas på sina håll, och fåglarna dansar parningsdans. Livet sätter fart igen. Ladda kroppen med energi från veckans enkla recept, för att kunna njuta av allt trevligt som årstiden bjuder!

Måndag: Exotisk spenatsallad med bulgur

En riktig näringsboost, med både vitaminer och mineraler, att starta veckan med. 

Du behöver:
3 ½ dl bulgur
450 g färsk babyspenat
1 röd paprika
1 gul paprika
1 dl färska dadlar
2 apelsiner
2 schalottenlökar
1 dl osaltade cashewnötter

Till dressing:
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk balsamvinäger
½ tsk rivet apelsinskal
½ dl pressad apelsinsaft
½ tsk strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Tillaga bulgur enligt förpackningens anvisningar. Låt svalna.

Skölj och skär paprikan i kvartar och ta bort kärnorna. Grilla dem i ugnen med skalsidan uppåt, tills skalet spricker och svartnar, cirka 8–10 minuter. 

Skala och strimla paprikan. Hacka lök och dadlar. Dela apelsinerna i klyftor och ta av skinnet från dem. Blanda alla ingredienser till salladen i en skål. 

Blanda ingredienserna till dressingen, och häll den över salladen. 

Tisdag: Lammfärsbullar i tomatsås

Att göra lite större köttbullar sparar arbete. Här får de smak av orienten, men pröva gärna att variera kryddning efter vad du tycker om!

Du behöver:
500 g mager lammfärs
3 dl kokt bulgur
1 ägg
2 msk paprikapulver
2 tsk mald koriander
2 msk mald kummin
1 tsk cayennepeppar
2 msk apelsinsaft
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
3–6 vitlöksklyftor
1–2 tsk salt
1–2 tsk svartpeppar

Till tomatsås:
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 brk krossade tomater
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 liten röd chilifrukt
1 msk socker
salt
svartpeppar

Till servering:
Till exempel brysselkål, ett gott bröd och en klick matlagningsyoghurt.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. 

Finhacka lök och koriander. Blanda först alla ingredienser till köttbullarna förutom lammfärsen, och blanda väl. Tillsätt sedan färsen. Provstek en liten köttbulle för provsmakning, och tillsätt eventuellt mer kryddor.

Forma färsen till stora köttbullar som läggs i långpanna. Stek dem i ugnen i cirka 10 minuter. 

Börja under tiden med tomatsåsen. Finhacka lök, vitlök och chili, och gräs i olivoljan i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och socker. När köttbullarna är klara läggs de ned i tomatsåsen och får puttra med på svag värme i cirka 15 minuter.

Onsdag: Fiskgratäng med parmesan

En fiskgratäng som sköter sig själv i ugnen medan du fixar grönsaker att ha till. Couscousen kan förstås bytas ut mot ris, potatis eller annat valfritt tillbehör. 

Du behöver:
600 g torskfilé
100 riven parmesanost
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
½ citron, saften av
2 tsk torkad basilika
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Till sallad:
¼ kg morötter
½ zucchini
olja
vinäger

Till servering:
4 portioner couscous

Gör så här:
Tina torsken om du använder fryst fisk. Sätt ugnen på 200 grader. 

Koka couscous, eller annat tillbehör, enligt anvisning. 

Lägg fisken i en ugnsfast form. Blanda parmesanost och crème fraiche i en bunke, pressa ned vitlök och citronsaft och krydda med basilika, salt och peppar. 

Bred ostblandningen över fisken, och gratinera i ugnen cirka 12 minuter, eller tills osten fått en fin, gyllenbrun yta. 

Medan fisken är i ugnen gör du i ordning salladen. Skala morötterna och skölj zucchinin. Riv dem grovt, och blanda med lite olja och vinäger i en skål. 

Servera fiskgratängen med salladen och couscous eller annat valt tillbehör. 

Torsdag: Spenatsoppa med ägghalvor

Om man använder fryst, hackad spenat går det ruskigt fort och enkelt att laga den här soppan, men det kan kännas lyxigare att använda åtminstone delvis färsk spenat. Vill du piffa till soppan ytterligare kan du skala lite räkor eller knapersteka små baconbitar att servera till.

Du behöver:
1 gul lök
1 medelstor potatis
2 msk smör
1 ¼ l vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 krm fänkålsfrön
400 g spenat
vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
4 ägg

Gör så här: 

Koka äggen, och lägg dem i kallt vatten så att kokningen avstannar. 

Fräs lök och potatis i smör några minuter utan att de tar färg. Tillsätt vatten, buljongtärningar och fänkålsfrön. Koka tills potatisen och löken mjuknat. Tillsätt spenaten och koka upp. Om du använt hel spenat, fryst eller färsk, mixa soppan. 

Smaka av med lite vinäger, salt och peppar. 

Skala äggen och dela dem i halvor att servera i soppan. 

Fredag: Marinerad kycklingfilé med risotto

En italieninspirerad avslutning på veckan. Buon appetito! 

Du behöver:
ca 500 g kycklingfilé
1 tsk olivolja

Till marinaden:
1 msk honung
2 msk pressad apelsinsaft
1  msk olivolja
1–2 msk riven färsk ingefära
2 msk hackad färsk rosmarin
1–2 tsk salt
eventuellt en vitlöksklyfta
½ dl solroskärnor

Till risotto:
4 dl arborioris
1 msk olivolja
2 dl vitt vin
1–2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
ca 10 soltorkade tomater
ca 11 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
salt
svartpeppar
½ dl riven parmesanost

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. 

Häll upp oljan till risotton i en kastrull. Finhacka schalottenlök och vitlök, och fräs den i oljan utan att den tar färg. Strimla de soltorkade tomaterna och tillsätt dem och riset i kastrullen. Fräs tills riset blivit lite genomskinligt. Slå på vinet och låt det koka in. Späd med buljong, lite i taget och rör om ibland. Fortsätt späda med buljong tills riset känns krämigt men har en liten kärna kvar. Rör i den rivna parmesanosten strax före servering.

Bryn kycklingen i olivolja i en stekpanna. Blanda marinaden i en skål och pensla på kycklingen. Använd fingrarna om solrosfröna krånglar. Ställ in kycklingen i ugnen tills den är genomstekt och har fått fin färg, 5–8 minuter. Skär i den för att kontrollera att köttsaften är klar och inte rosa. 

Servera kycklingen tillsammans med risotton. 

Du kanske också gillar